4

10 dagen Lourdes en Santiago de Compostela

Van Lourdes naar Santiago Een andere kijk op de camino: met de bus op pelgrimstocht

Datum en prijzen
6/04/2024 – 15/04/2024

€ 1890

Eenpersoonskamer: + € 395
reserveren
Ervaring en attracties
Cultuur
Natuur
Streekgerechten
Hotel details
Half pension
Wifi
.
Activiteitsniveau
Gematigd
Inleiding Pelgrimstocht van Lourdes naar Santiago
Een andere kijk op de camino: met de bus op pelgrimstocht
Je begint aan een pelgrimstocht van spirituele ontdekking en wonderlijke ervaringen.

In Lourdes wacht de beroemde heilige grot om je te begroeten met haar serene en genezende kracht. Terwijl je de heilige site verkent en de geschiedenis van wonderen in je opneemt, zal je geest zich openen voor de reis die voor je ligt.

Je neemt de schoonheid van het landschap in je op terwijl de bus de majestueuze Pyreneeën doorkruist op weg naar Santiago de Compostela.
Tijdens de reis word je ondergedompeld in de rijke geschiedenis en cultuur van Spanje. Je zult stoppen in historische steden zoals Burgos en Leon, waar je de schatten van gotische kathedralen en middeleeuwse architectuur kunt bewonderen. Steden die doordrenkt zijn met de geest van pelgrims die eeuwen geleden dezelfde paden bewandelden.

In de La Rioja wijnstreek proef je de heerlijke lokale wijnen en leer je meer over de eeuwenoude wijntradities van de regio. Je zult versteld staan van de schoonheid van de wijngaarden en de warme gastvrijheid van de mensen die hier wonen.

In Santiago wacht de imposante kathedraal, met zijn oude geschiedenis en het vermeende graf van apostel Jakobus. Met elke stap die je zet, voel je de eeuwenoude geest van pelgrims die voor je gingen.
Het is een reis van het hart en de ziel. Het is een kans om de innerlijke reis te maken terwijl je door betoverende landschappen reist, de heiligheid van Lourdes ervaart, de culturele schatten van Spanje verkent en de spirituele kracht van Santiago voelt.

Dit is meer dan een pelgrimstocht!
Dag 1 Assenede – Tours – Limoges
• Heenrit tot overnachtingshotel
• Bezoek Tours
• Avondmaal en overnachting

Vroeg in de ochtend, nog voor het eerste zonlicht de straten van Assenede verlicht, begint je ‘camino’.

De eerste stop is Tours, een stad doordrenkt van geschiedenis en cultuur. Hier wandel je door smalle straatjes met middeleeuwse architectuur en kan je de indrukwekkende kathedraal bewonderen. Op de Place Plumerau, omringd door pittoreske vakwerkhuizen, krijg je het gevoel terug te zijn in de Franse tijd van toen.

Na de verkenning van Tours wordt de reis vervolgd door het betoverende Parc Naturel de la Brenne. Dit natuurpark staat bekend om zijn ongerepte landschappen, talloze meren, moerassen en weelderige bossen.
Tenslotte kom je aan op de eindbestemming van deze eerste reisdag, Limoges, de stad van porselein en kunst.

Avondmaal en overnachting.
apulia administrative and political vector map with flag
Dag 2 Limoges – Sarlat – Lourdes
• Sarlat
• Avondmaal en overnachting

Voor de tweede etappe van de reis langs de Camino, door de Limousin en Périgord richting de Dordogne, heb je een prachtige route voor de boeg. Door het glooiende Franse platteland bereik je na enkele uren rijden Sarlat, een plaats die je terug meeneemt in de tijd. De oude stadskern van Sarlat staat bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur en smalle geplaveide straatjes. De indrukwekkende Saint Sacerdos kathedraal is een meesterwerk van gotische architectuur en is het centrale punt van Sarlat. Geniet van je stop in deze betoverende stad alvorens verder te trekken op je Camino-avontuur.

Lourdes straalt een aura van hoop, geloof en sereniteit uit. Het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes, met zijn statige Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis en de weelderige Basiliek van de Rozenkrans, is een oase van gebed en reflectie. Hier kan je, indien gewenst, deelnemen aan de religieuze processie die de straten van de stad verlicht. Een onvergetelijke ervaring, ongeacht je geloof of achtergrond.

Avondmaal en overnachting.
Typical narrow street in the medieval Old Town of Sarlat la Caneda, Perigord, France
Dag 3 Lourdes – Col du Somport – Jaca – Yesa – Pamplona
• Bezoek Mariagrot
• Route over de Camino
• Avondmaal en overnachting

Indien gewenst, kan je ’s morgens nog een bezoek brengen aan de Mariagrot, ook wel bekend als de Grot van Massabielle. Het is daar waar Bernadette beweerde de verschijningen van de Maagd Maria te hebben meegemaakt.

Stap op de bus en laat je meevoeren op een onvergetelijk traject door het betoverende landschap van de Pyreneeën. Tijdens een stop op de Col du Somport prikkelt de frisse berglucht je zintuigen en de weidse uitzichten doen je hart overslaan. Terwijl de bus de kronkelende wegen volgt, wordt er regelmatig gestopt. Of het nu is om foto’s te maken van schilderachtige uitzichten of om de benen te strekken. De reis richting Pamplona wordt vervolgd door het charmante stadje Jaca, bekend om zijn historische citadel. Na Jaca leidt de route jou langs de oevers van de Aragon en het betoverende meer van Yesa. Uiteindelijk bereik je de stad Pamplona, waar je de dag afsluit met een heerlijk diner en een goed bed.

Avondmaal en overnachting.
Rosary Basilica on sunset in Lourdes, Hautes-Pyrenees, France
Dag 4 Pamplona – Elciego – Laguardia – Santa Domingo de la Calzada (ca 158 km)
• Bezoek Pamplona
• Wijnhuis Marqués de Riscal
• Bezoek Laguardia
• Avondmaal en overnachting

Terwijl je door de smalle straatjes van Pamplona dwaalt, word je omringd door historische gebouwen en levendige pleinen. De sfeer is bruisend en gastvrij en overal voel je de warmte van de lokale bevolking. Pamplona is een belangrijke verzamelplaats voor verschillende pelgrimroutes. De beroemdste van deze routes is de Camino de Santiago of de Sint Jacobsweg, die pelgrims van over de hele wereld trekt.

De rit wordt vervolgd door de weelderige Rioja streek met als volgende stop niets minder dan het iconische Marques de Riscal, een wijnhuis dat schittert te midden van de wijngaarden. Bij Marques de Riscal word je ondergedompeld in de kunst van wijn maken. Hier vind je wijn in zijn meest majestueuze vorm, waar smaken samenkomen als een symfonie van sensaties en aroma’s. Na dit bezoek gaat het verder richting Laguardia, de onbetwiste wijnhoofdstad van Rioja. Een charmant stadje omgeven door middeleeuwse muren en waar de historische architectuur je meeneemt op een reis terug in de tijd. Hier lijkt het alsof de wijn door de straten stroomt.

Elk hoekje en steegje onthult een stukje geschiedenis en een nieuwe gelegenheid om te proosten op het goede leven.
Proost op Rioja!

Avondmaal en overnachting.
A view of grape clusters growing at a vineyard.
Dag 5 Santo Domingo de la Calzada – Burgos – Leon
• Bezoek Santo Domingo de la Calzada
• Burgos
• Vrije tijd Leon
• Avondmaal en overnachting

Voordat je de bus richting Burgos neemt, kan je nog even genieten van een wandeling door de charmante stad Santo Domingo de la Calzada, bekend om zijn middeleeuwse architectuur, de kathedraal en de Plaza de Santo Domingo. De kathdraal is vooral opmerkelijk vanwege het feit dat ze de pelgrims onderdak bood tijdens de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Binnen de kathedraal kun je een kooi met een haan en een hen vinden, een teken van hoop en geloof in wonderen.

Het gevederde duo speelt een cruciale rol in een mythisch verhaal, waarbij de herbergiersdochter uit het dorp haar oog heeft laten vallen op een jonge Duitser die met zijn ouders op weg is naar Compostela. Omdat de devote knaap niet op haar avances wil in gaan beschuldigt zij hem van diefstal, waarna hij wordt opgehangen. Door een miraculeuze interventie van Santiago blijkt de jongen later toch weer in leven. Als de ouders van de Duitse knaap bij hun terugkeer in het dorp deze wonderbaarlijke verrijzenis melden aan de rechter van Santo Domingo die net bezig een copieuze maaltijd te verorberen, foetert deze, wijzend op het gevogelte op tafel: Uw zoon is niet meer in leven! Hij is net zo dood als deze gebraden haan en hen! Waarop de gebraden haan en gebraden hen levend opspringen van hun schotels. Wat vervolgens leidt tot de ontmaskering van de leugenachtige herbergiersdochter. Die op haar beurt veroordeeld wordt tot de doodstraf.

Burgos staat bekend om zijn rijke geschiedenis en is een populaire stop voor pelgrims. De kathedraal van Burgos is een meesterwerk van gotische architectuur en staat op de Werelderfgoedlijkst van UNESCO.
Indrukwekkend vanwege zijn prachtige gebrandschilderde ramen, sierlijke spitsen en beeldhouwwerken. Het interieur is al even indrukwekkend met zijn gotische gewelven en kapellen. Het Castillo de Burgos, een middeleeuws kasteel, torent hoog boven de stad uit en de Arco de Santa Maria, een prachtige stadspoort uit de 14de eeuw, begroet jou aan de ingang van de oude stad.

Voor de lunch raden we je enkele heerlijke lokale gerechten aan, zoals morcella (bloedworst), cordero lechal (lams) en de beroemde kaas uit de regio.

De gotische kathedraal van Leon is een must see en niet alleen omwille van zijn prachtige glas in lood ramen. Wandel door de sfeervolle smalle straatjes en steegjes en ontdek zo historische gebouwen en pittoreske pleinen of maak een ontspannen wandeling langs de oever van de rivier de Bernegsa.

Veel plezier met je verkenning van Leon!

Avondmaal en overnachting.
Cathedral in the city of Burgos was founded in 1221. The main Catholic church of Castile
Dag 6 Leon – Cruz de Ferro – Ponferrada – Santiago de Compostela
• Stop Cruz de Ferro
• Ponferrado
• Avondmaal en overnachting

Buen Camino!

Op weg van Leon naar Santiago kan je genieten van het adembenemende landschap van Noord Spanje. Eerste halte is het Cruz de Ferro, een speciale plek waar pelgrims traditiegetrouw een steen achterlaten als symbool van hun lasten en zorgen. Een moment van stilte bij dit iconische kruis kan spiritueel en emotioneel zijn.

Het meest iconische kenmerk van Ponferrado is het Castillo de los Templarios, het goed bewaarde kasteel van de Tempeliers. Het centrale plein, Plaza del Ayuntamiento, is omringd door historische gebouwen, restaurants en winkels.

De aankomst in Santiago de Compostela is altijd een bijzonder en emotioneel moment, ongeacht hoe je de Camino hebt afgelegd. Of je nu te voet, per fiets, met de bus of op een andere manier bent gekomen, het bereiken van Santiago en het zien van de kathedraal is het hoogtepunt van deze tocht.

De kathedraal is niet alleen een prachtig meesterwerk maar ook het eindpunt van de Camino de Santiago en de plek waar de apostel Jakobus wordt vereerd. Dus geniet van het speciale gevoel dat hoort bij het bereiken van Santiago de Compostela.
Las Medulas is a historic gold-mining site near the town of Ponferrada in the comarca of El Bierzo (province of León, Castile and León, Spain). It was the most important gold mine, as well as the largest open-pit gold mine in the entire Roman Empire.
Dag 7 Santiago de Compostela
• Vrije tijd
• Avondmaal en overnachting

In het hart van Santiago de Compostela weet je niet waar je moet beginnen met het verkennen van deze prachtige stad.

Begin in het oude stadscentrum waar je door geplaveide straatjes dwaalt en de geschiedenis van de stad kunt voelen in elke stap. Verken charmante pleintjes en smalle steegjes. Krijg terug een diep gevoel van verwondering bij de aanblik van de prachtige kathedraal.

Na een ochtend vol ontdekkingen trakteer je jezelf op een heerlijke lunch in een lokaal restaurant en je geniet van de Galicische specialiteiten zoals pulpo a la gallega vergezeld van een glas lokale witte wijn. Of je brengt een bezoek aan de Mercado de Abastos, de markt van Santiago waar je oog in oog komt te staan met een overvloed aan verse producten, zeevruchten en andere lekkernijen. Je koopt een versgebakken brood, wat lokale kazen en wat vers fruit om een picknickmand samen te stellen voor een lunch onder de schaduw van de eeuwenoude bomen in het Parque de Alameda.
In de namiddag kun je eventueel enkele van de vele musea van de stad bezoeken.

Keer terug naar de kathedraal voor de avondmis, waar pelgrims zich verzamelen voor een laatste moment van bezinning.
’s Avonds maak je nog een wandeling door de verlichte straten van de stad en ontdek je het bruisende nachtleven. Je proeft van lokale cocktails en geniet van livemuziek in gezellige bars.

Avondmaal en overnachting.
Cathedral of Santiago de Compostela, Spain
Dag 8 Santiago de Compostella – Finisterra
• Vrije tijd of rit naar Finisterre
• Avondmaal en overnachting

Finisterre is historisch gezien een belangrijk eindpunt voor pelgrims die de beroemde Camino de Santiago hebben afgelegd. In de middeleeuwen geloofde men dat de kaap van Finisterre het einde van de wereld was en daarom markeert het een symbolisch einde van de pelgrimstocht. Als jij, net als de vele pelgrims, de camino daar wilt eindigen, bieden wij je de mogelijkheid om dit vandaag te doen.

De kaap zelf is een indrukwekkende plek om te bezoeken. Er staat een vuurtoren die dienst doet als een baken voor boten en schepen en je hebt er een prachtig uitzicht over de oceaan aan de ruige kustlijn.

Of misschien wil je deze laatste dag in Santiago nog benutten om een beetje rond te kuieren en je rustig voor te bereiden voor een lange rit terug naar huis.

Avondmaal en overnachting.
Seascapes of Cabo San Lucas Baja california Sur. MEXICO
Dag 9 Santiago de Compostella – Biarritz
• Panoramische rit
• Avondmaal en overnachting

Als je alles hebt ingepakt, ben je klaar voor de terugreis naar huis. De route naar Biarritz, door de schilderachtige landschappen van Asturias en Cantabrië biedt veel mooie uitzichten.

Lugo is beroemd om zijn goed bewaard gebleven Romeinse stadsmuren, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Asturias staat bekend om zijn bergachtig terrein en prachtige kustlijn, terwijl Cantabrië bekend staat om zijn groene landschappen en grotten met prehistorische kunst.
Geniet van je reis en de prachtige landschappen onderweg en see you in Biarritz.

Het prestigieuze Biarritz is een prachtige plek om de laatste nacht van een onvergetelijke reis door te brengen. De elegante Belle Epoque gebouwen, de luxe hotels en casino’s herinneren aan zijn glamoureuze verleden.
Geniet van de laatste nacht in Biarritz en koester alvast de herinneringen aan de prachtige reis die je hebt gemaakt.
Biarritz, France. Panoramic view of the famous stone bridge to the Rocher du Basta, cityscape and coastline with sand beaches and port for small boats. Golden hour. Holidays in France.
Dag 10 Biarritz – Assenede
• Terugrit

Vandaag ligt er een behoorlijke lange reis voor je. Via het Franse Baskenland en de Landes, beide regios met mooie landschappen, Orléans en Parijs rijdt de bus terug richting België.

Als je terugkijkt op de afgelopen dagen hopen wij dat je vele mooie herinneringen hebt verzameld en genoten hebt van de verschillende plaatsen en ervaringen.
4.2
Pelgrimstocht in ***/**** hotels
Reis per luxe autocar met bar, toilet en airco
Verblijf op basis van een tweepersoonskamer
Half pension
Bezoek aan de wijnhuis Marqués de Riscal
Nederlandstalige gids
Btw, garantiefonds
Toegangsgelden
Niet vermelde dranken en persoonlijke uitgaven
Annulatie – en bijstandsverzekering
Inbegrepen
Niet inbegrepen
Vragen over de reis?
Wij helpen je graag
info@ixitravel.be
Neem contact opTel :0032 (0)9 344 57 52

Algemene info rondom onze reizen

...