4

11 dagen Eolische eilanden

Ciao Tutti! Ontdek de zinnenprikkelende schoonheid van de Isole Eolie. Le sette Sorelle, de zeven zussen van Sicilië schitteren in het diepblauwe water van de Tyreense Zee: allemaal vulkanisch, maar ook allemaal anders.

Datum en prijzen
10/06/2023 – 20/06/2023 € 1530 reserveren
Ervaring en attracties
Natuur
Wandelingen
Streekgerechten
Hotel details
Half pension
Wifi
Zwembad
Activiteitsniveau
Actief
InleidingEolische eilanden
Ontdek de zinnenprikkelende schoonheid van de Isole Eolie.
Le sette Sorelle, de zeven zussen van Sicilië schitteren in het diepblauwe water van de Tyreense Zee: allemaal vulkanisch, maar ook allemaal anders.
Maar ga je eerst mee op ontdekkingstocht in het bruisende Catania, de schitterende stad met veel barokke pareltjes ?
De eilanden bestaande uit Vulcano, Lipari, Salina, Panarea, Stromboli, Filicudi en Alicudi zijn een waar paradijs voor liefhebbers van enerzijds natuur en anderzijds rust en een geïsoleerde sfeer.
Ga wandelen op Vulcano, bekijk de uitzichtpunten op Lipari en kom tot rust op Panarea, waar veel beroemde vakantiegangers je voorgingen.
Ook de lokale keuken van Salina is een aanrader! En wat denk je van Alicudi en Filicudi : twee verborgen juweeltjes, ver weg van de toeristische routes en met adembenemende uitzichten en paden ?
En of je jouw handdoek nu uitspreidt op een zwart zandstrand of een kiezelstrand: het heldere water is perfect om te zwemmen of snorkelen.
Sicily, autonomous region of Italy, political map, with capital Palermo, Aeolian and Aegadian Islands, volcano Etna, and important cities. Largest island in the Mediterranean Sea. Illustration. Vector
Dag 1 Catania – Acireale (ca 20 km)
• Heenvlucht
• Bezoek Catania
• Diner en overnachting in Acireale

Na een vlucht van een kleine 3 uurtjes land je op Sicilië, het startpunt van een weekje eilandhoppen. Maar eerst staat er nog een bezoek aan la città del vulcano of la citta nera Catania op het programma. Bijnamen die de stad te danken heeft aan de vulkaan Etna en aan de kleur van de vele adellijke palazzi en kerken die vaak zijn opgetrokken uit zwarte lavasteen. Maak kennis met het oude centrum met zijn zwart-witte torens en barokke pleinen. Flaneer over de Piazza Duomo, bewonder de Fontana dell’Elefante en de Fontana dell’Amenano. Geniet van de chaos op La Pescheria en les je dorst met seltz al limone. Eigenlijk kun je Catania niet bezoeken zonder crispelle te proeven; gefrituurde rolletjes van rijst of ricotta, die je zoet of hartig kunt eten.
Het is tevens een heerlijk mondaine stad, met veel mooie winkels, flanerend publiek en fijne restaurants. iets chiquer, iets eleganter dan de hoofdstad Palermo.
Diner en overnachting in Acireale.
Dag 2Acireale – Lipari (ca 160 km)
• Rit naar Milazzo
• Overtocht naar Lipari
• Verkennende wandeling
• Diner en overnachting Lipari

Via het oosten van het eiland, waar de Etna vulkaan het landschap in haar greep heeft, en de glinsterende
straat van Messina kom je toe in Milazzo waar de ferry naar Lipari op je wacht.
Dit grootste en tevens drukste Eolische eiland is, dankzij de goede bootverbindingen met de andere eilanden, een uitstekende uitvalbasis om de andere te verkennen.
Zodra je aanmeert in de haven van het gelijknamige dorp, word je meteen betoverd door de talloze kleurrijke huisjes versierd met mediterrane tegeltjes. De kletsende vissers in de haven, de rondscheurende vespa’s en de uitgestalde groentekraampjes verspreid over het dorp dragen bij aan het ultieme dolce vita-gevoel.
Na een korte wandeling (zonder bagage, want hiervoor wordt zorg gedragen) bereik je jouw verblijfshotel voor de komende dagen. Na wat ‘me time’ is het verzamelen geblazen aan de receptie van het hotel voor een eerste korte verkennende wandeling die je kan afsluiten met een eerste aperitivo op één van de gezellige terrasjes. Diner en overnachting in Lipari.
Scenic rocky coastline Cape Milazzo. Sicily, Italy
Dag 3 Lipari
• Citadel van Lipari
• Wandeling Lipari stad
• Haventje Marina Corta
• Vrije tijd in het hotel
• Rondrit op Lipari
• Diner in een gastronomisch restaurant

Na een lekker ontbijt start je in de late voormiddag met een verkennend bezoek aan Lipari met z’n
36,7 km² het grootste van de Eolische Eilanden. Naast gebouwen uit de oudheid vind je op het eiland een citadel die dateert uit de tijd van Karel V en verschillende imposante kerken, zoals de kathedraal van San Bartolomeo met zijn indrukwekkende barokke altaar. De beste manier om een glimp op te vangen van het lokale leven is te voet. Kijk vooral ook af en toe omhoog naar de balkonnetjes: rijkelijk versierd en overladen met wasgoed. Kinderen die spelen met de kat of oude vrouwtjes die op het balkon de laatste roddels uitwisselen. Je ziet dan echt het Italiaanse leven zelf.
Op de Corso Vittorio vind je vele restaurants en cafés die uitnodigen om te blijven hangen. Lokale specialiteit is de zoete Malsavani wijn.
In de late namiddag word je verwacht voor een fantastisch mooie rondrit op het eiland Lipari, want de high lights beperken zich niet alleen tot Lipari stad. Voor de mooie stranden en de ruige natuur, moet je toch echt elders op het eiland wezen. Het mooiste uitkijkpunt van Lipari vind je op ongeveer 3 kilometer ten westen van de stad. Fabelachtig! Indrukwekkende rotspartijen, afgewisseld met het heldergroen van de beplanting en de kobaltblauwe zee met in de verte het eiland Vulcano. Het uitzicht vanaf Quattrochi (wat vier ogen betekend) is spectaculair en je zult er niet genoeg van krijgen. Dit is het mooiste punt van het eiland. Ook een must see is het strand Spiaggia Bianca. Verleidelijk kobaltblauw water staart je tegemoet, omringd door het zwarte strand, bestaand uit een dikke laag kiezelstenen. Nagenieten van deze mooie dag doe je in een uniek gastronomisch restaurant.
Dag 4Lipari – Vulcano (ca 15 km)
• Boottocht naar en rond Vulcano
• Verkenning van het eiland op eigen houtje

Vanaf het hotel wandel je naar het pittorekse haventje van Marina Corta voor een boottocht naar het ruige Vulcano. Een boottocht om dit eiland is een echte aanrader. Aan de westkant liggen de Grotta del Cavallo en het Piscina di Venere en aan de zuidkant ligt de Faro di Gelso, een vervallen vuurtoren, die je het best vanaf het water kunt bewonderen. Maar van zodra je voet aan wal zet, zie en ruik je de kenmerken van een vulkaaneiland meteen: zwavellucht, zwarte grond (en stranden!), warme modderbaden en huizen opgetrokken uit vulkanisch gesteente. Hoewel de naam van het eiland doet vermoeden dat het één grote vulkaan is, bestaat het uit meerdere vulkanen. De grootste is de Vulcano della Fossa, omringd door de kleinere kraters van Vulcanello, Monte Saraceno en Monte Aria. Ben jij die sportieve vakantieganger die Vulcano niet gaat verlaten zonder de grote vulkaan beklommen te hebben of kies je voor de helende werking van de modderbaden? Of toch maar gewoon genieten van de lekkerste Siciliaanse specialiteiten op een terras ‘with a view’ ?
Coastline with cactus of island Lipari with view to volcan island Vulcano during sunset, cliffs and ocean, Sicily Italy”n
Dag 5 Lipari
• Begeleide wandeling
• Bezoek aan het Archeologisch museum
• Vrije tijd

In de voormiddag dompel je je samen met de gids onder in het alledaagse leven op Lipari. Zijn er scholen, wat gebeurt er met het afval, is het ‘overleven’ in de winter,… ? Je wandelt naar het Piazzetta delle Arte e dei Mestieri, waar een van de eilandbewoners prachtige murales heeft gemaakt. Ook elders in de straten van Lipari ontdek je kleine schatten: van straataltaartjes tot bijzondere straatnaambordjes. In een verborgen hoekje stuit je ook op een neus die geluk zou brengen. In de Corso Vittorio Emanuele wacht de bekendste kunstenaar van Lipari, Giovanni Spada. Al bijna zijn hele leven lang maakt hij terracotta kopieën van de maskers, godenbeeldjes en mythische figuren die je straks in het plaatselijke museum gaat zien. Het archeologisch museum ligt in het door de Spanjaarden gebouwde castello, vanwaar zich een prachtig panorama ontvouwt en biedt een goed samengestelde collectie van verschillende oude potten, sarcofagen, sieraden en andere voorwerpen te vinden uit de Oudheid, die gevonden zijn in en rondom het eiland Lipari.
Blijf je nagenieten van je lunch van verse vis, lekkere pasta of een traditioneel gebakken pizza of neem je het pendelbusje of de strandboot naar één van de verborgen stranden ?
The stromboli vulcano erupting on the “Sciara del Fuoco” north west side, day shot, blue sky background, panoramic shot, eolians islands, sicily, italy
Dag 6Lipari – Salina (ca 20 km)
• Boottocht rond Lipari en Salina
• wandeling

Afspraak in de haven van Marina Corta voor een cruise rond Tipari en naar het eiland Salina.
Je vaart langs de unieke kusten van Lipari, vanop de boot kan je volop genieten van de mooie uitzichten.
Groen, geel, rood, zwart : de grillige rotskust van Salina kleurt alle kleuren. Een rustige zee, een briesje dat verkoeling biedt en het landschap dat per minuut verandert, dit is wat je vandaag mag verwachten.
Salina is een eiland dat aan elke baai, in elk dorpje, pure poëzie ademt en hopelijk ben je ook zo onder de indruk van de schoonheid van de plek en de warmte van de mensen. En of het op Salina nu zomer of winter is: eigenlijk staat het hier altijd vol met allerlei soorten bloemen en planten: van olijf-, vijgen- en citrusbomen tot grote steeneiken en kappertjesstruiken. Die kappertjesstruiken leveren trouwens ook al eeuwen de bekendste producten van het eiland: de capperi.
In de haven van Santa Marina op Salina bezoek je het kerkje waarvan de restauratie gesponsord werd door Albert en Paola, ereburgers en grote fans van Salina. Tijdens de wandeling ervaar je wat het eilandleven hier de moeite waard maakt : schilderachtige plaatsjes voor kronkelende straatjes met witte huisjes die argeloos overwoekerd zijn met gigantische bougainvillea. Neem gerust je tijd om te genieten van de lokale specialiteiten zoals de kappertjes en de Malvasiawijn alvorens terug te keren naar de haven voor de overtocht naar Lipari.
Aeolian Islands – Lipari – Sicily – Harbor, church in the background
Dag 7Lipari – Alicudi – Filicudi (ca 80 km)
• Cruise naar Alicudi en Filicudi
• Rots van La Canna
• Grotta del Bue Marina
• Diner en overnachting Lipari

Vandaag staan Alicudi en Filicudi op het programma.
Alicudi wordt vaak het eiland van de stilte genoemd. Het is het op één na kleinste van de Eolische eilanden, een perfecte vulkanische kegel in een helderblauwe zee en bijna onbewoond. Een groep gekleurde vissersboten en kristalhelder water verwelkomen je op het eiland. Je zult hier geen wegen vinden, eeuwenoude trappen leiden van de haven omhoog naar het midden van de natuur. Ezels vervangen de auto’s. Elke afstand wordt gemeten met treden vanaf de haven : het schooltje is 357 treden, de oude San Bartolo kerk 750. Hoe hoger hoe zoeter de stilte.
Op weg naar Filicudi vaar je langs de indrukwekkende rots van La Canna en de Grotta del Bue Marina. Deze grot van de monniksrob was ooit het toevluchtsoord voor de zeldzame rob. Misschien spot je ook dolfijnen of schidpadden.
Filicudi, tegenwoordig een uitgesproken glamoureuze en chique bestemming, heette vroeger Phoenicodes vanwege het grote aantal dwergpalmen. Een ander kenmerk van Filicudi zijn de steile hellingen, de rotsachtige kusten en stranden zonder zand, enkel met kiezels. Indien je wilt kan je wandelen tot Capo Graziano, een natuurlijk fort waar de overblijfselen van een prehistorisch dorp nog zichtbaar zijn. Voor je terug aan boord gaat, geniet je nog snel even van een Aperol Spritz op een knus terras met zicht op de vissersbootjes op het kiezelstrand.
Dag 8Lipari – Panarea – Stromboli (ca 50 km)
• Vrije voormiddag
• Trendy Panarea
• Bezoek Stromboli met diner
• Overnachting Lipari

Panarea, het kleinste van de zeven eilanden, is exclusief, elegant en populair bij de internationale jetset. Dat is niet nieuw; de eilandengroep is altijd al in trek geweest bij beroemde reizigers. Zodra de avond valt komen de Bulgari´s, de Dolce e Gabbana´s, de Visconti´s, de Borghese en een handvol telgen van Europese koningshuizen naar buiten om van het bijzonder bruisende nachtleven te genieten.
Het lieflijke eilandje met de witte huizen wordt ook wel het St-Tropez van Zuid-Italië genoemd. En voor de rest is het gewoon een lust voor het oog, Panarea is beeldschoon, zonovergoten en met een onweerstaanbaar uitzicht. Tijdens de wandeling zie je prachtig verzorgde witte huisjes met blauwe deuren en raamkozijnen, vang je regelmatig een glimp op van een flink dakterras met zicht op zee, van luierende katten en kleurrijke naambordjes.
De Isolotti, een reeks kleinere eilandjes, vormen een prachtig decor tijdens de boottocht richting Stromboli, ook wel ‘de vuurtoren van de Middellandse Zee’ genoemd.
Het eiland heeft je meteen in zijn ban wanneer je zijn dramatische, rokende silhouet uit de zee ziet oprijzen vanaf de boot.
Zodra je op Stromboli voet aan wal zet, beeft de grond onder je voeten en hoor je het donderen. Het eiland is bars en boos, een gitzwart maanlandschap waar alleen de taaiste fauna en flora weten te overleven.
Het is leuk om door de straatjes van de dorpen Ginostra, Stromboli, San Vincenzo, San Basrtole en Picsita te wandelen en af en toe een terrasje te pakken.
Na het diner wacht je een nachtelijk boottochtje rond het eiland om het lavaspektakel tegen de achtergrond van de nachthemel te bewonderen.
Panarea, Italy – Aug 4, 2010: Street on Panarea island with typical white walls and blue doors and bougainvillea flowers
Dag 9Lipari
• Observatorium
• Namiddag vrije tijd
• Diner en overnachting Lipari

Er rest je nog één plek waar je naartoe moet voordat je weer terug keert naar Sicilie¨: het Osservatorio Geofisico di Lipari (het geofysisch observatorium) met fantastisch uitzicht op Isola Vulcano.
Alle ingrediënten die je nodig hebt voor een onvergetelijke vrije namiddag zijn hier in overvloed aanwezig. Een bruisend stadje, gezellige winkelstraatjes, heerlijk eten en de beste lokale wijnen. Afgelegen stranden met kleine baaitjes en een ongelofelijk helderblauwe zee. De natuur is ruig met prachtige vergezichten en leent zich goed om zelf te verkennen.
Diner en overnachting Lipari
Dag 10Lipari – Milazzo (ca 45 km)
• Overtocht naar Milazzo
• Bezoek aan de kathedraal
• Diner en overnachting Milazzo
In de voormiddag stoomt de veerboot langzaam de haven van Lipari uit richting Milazzo waar je de laatste nacht verblijft.
Het oude stadscentrum is charmant en heeft een aantal mooie gebouwen en kerken behouden, waaronder de kathedraal.
Jouw accommodatie ligt op een paar minuten lopen van de haven. In de omgeving zijn allerlei eetgelegenheden, of je kan nog even genieten van het uitzicht op zee en de eilanden vanaf de boulevard. Fantastische uitzichten en zonsondergangen zijn gegarandeerd.
Diner en overnachting Milazzo.
Dag 11Milazzo – Catania (ca 145 km)
• Transfer luchthaven Catania
• Terugvlucht
Met de terugvlucht komt er een einde aan deze heerlijke, veelzijdige vakantie.
3.9
Hotel Orrizonte **** in Accireale
Hotel Orrizonte **** in Accireale
Het Orizzonte Acireale Hotel ligt te midden van tuinen en palmbomen. Het heeft een buitenzwembad met panoramisch uitzicht op de Etna. Er is gratis WiFi en gratis parkeergelegenheid.
Het restaurant heeft een groot terras en serveert typisch mediterrane gerechten. U kunt ook in de uitgestrekte tuinen genieten van een drankje van de bar.
De kamers van Hotel Orizzonte Acireale zijn voorzien van airconditioning en satelliet-tv. Alle kamers hebben een eigen badkamer en sommige beschikken over een spabad.
Hotel Orizzonte ligt op minder dan 10 minuten rijden van het centrum van Acireale, dat bekend is om zijn barokke architectuur. 
Link naar het hotel
4.6
Hotel Residence La Giara**** in Lipari
Hotel Residence La Giara**** in Lipari
Hotel La Giara is een elegant resort, gelegen in een rustige omgeving op 200 meter van het centrum van Lipari.

Het hotel nodigt uit tot rust. Alle kamers zijn in de typische Eolische stijl gebouwd met alle moderne comfort. Elke kamer beschikt over een patio of balkon, tv, airco, safe en telefoon. Het ontbijtbuffet wordt geserveerd op het terras. Free Wifi in het volledige hotel.
Link van het hotel
4.3
Hotel San Michele **** in Milazzo
Hotel San Michele **** in Milazzo
Hotel San Michele ligt op 5 minuten lopen van de haven van Milazzo. De accommodatie beschikt over een restaurant met traditionele Siciliaanse keuken. De kamers zijn voorzien van een lcd-tv en er is gratis WiFi beschikbaar in het hele gebouw.
De geluiddichte kamers hebben airconditioning en een eigen badkamer. In het café van het hotel wordt elke ochtend een zelfbereid ontbijt in Italiaanse stijl geserveerd.
De receptie van het hotel is 24 uur per dag geopend.
Link van het hotel
-Internationale vluchten Brussel – Catania – Brussel
Transfer per autocar van de luchthaven naar het hotel en terug
Vermelde overtochten en bootexcursies
Verblijf op basis van een tweepersoonskamer
Kamer en ontbijt
6 avondmalen inbegrepen
-Bezoek aan het archeologisch museum
Btw, garantiefonds
Alle dranken en persoonlijke uitgaven
Annulatie – en bijstandsverzekering
Inbegrepen
Niet inbegrepen
Vragen over de reis?
Wij helpen je graag
info@ixitravel.be
Neem contact opTel :0032 (0)9 344 57 52

Allgemene info rondom onze reizen

...