4

5 dagen fietsen Saar – Moezel – Rijn 

Een klassieker, zo dichtbij en werkelijk adembenemend!

Datum en prijzen
28/08/2023 – 01/09/2023 € 995 reserveren
Ervaring en attracties
Cultuur
Fietsen
Streekgerechten
Hotel details
Half pension
Wifi
Zwembad
Activiteitsniveau
Actief
Inleiding Een klassieker, zo dichtbij en werkelijk adembenemend!
Een klassieker, zo dichtbij en werkelijk adembenemend!
Dit authentieke stukje Duitsland heeft dorpjes die uit een sprookjesboek lijken te komen. Geen hippe koffietentjes hier; maar authenticiteit en gezelligheid. Terrassen waar de rotan stoelen en tafelkleedjes in het oog springen en typische restaurants met geraniums op de vensterbanken en traditionele gerechten als schnitzels, bratwurst en flammkuchen op de kaart.

Aan weerszijden van de Moezel vind je pittoreske dorpen en stadjes met kleurrijke vakwerkhuizen, beroemde wijngaarden, ontelbare wijnkelders en eeuwenoude massieve burchten.

Als je gaat fietsen langs de Moezel beleef je hoe het landschap onderweg langzaam verandert: van het glooiende en weidse landschap tot wijnbergen die langzaam overgaan in bossen .

Het leuke is dat je iedere keer weer een prachtig uitzicht hebt over de rivier met daarachter de bergen maar dat je die bergen niet hoeft te beklimmen met je fiets. Wel zo ontspannen. Naast het fietspad vind je overal bankjes om even uit te rusten, wat te eten of te drinken.
Het is bijna altijd mogelijk om aan beide oevers van de Moezel te fietsen. Via bruggen en veerpontjes kun je telkens weer op de andere oever komen, zo kun je altijd kiezen voor die met het minste verkeer.
Erg mooi zijn ook de boottochten die je kunt ondernemen. Er zijn diverse boten waarbij de fiets mee kan. Het leuke is dat je de omgeving kunt zien vanuit een heel ander perspectief en je ook alle tijd hebt om even om je heen te kijken.

Tijdens deze 5-daagse fiets je van het ene pittoreske stadje naar het andere en onderweg kan je natuurlijk ook de bekende moezelwijnen proeven.


Dag 1 Assenede/Bitburg (ca 300 km)
• Fietstocht naar Trier
• Diner en overnachting in Trier

Bitte ein Bit! Of toch liever meteen op de fiets richting Trier ?
De fietstocht van 42 km start in het centrum van Bitburg en langs de Liebfrauenkirche volg je de fietsborden de stad uit langs het Bitburger kasteel.

Tijdens de fietstour langs het riviertje de Kyll kan je genieten van het prachtige landschap om je heen. Je fietst o.a. door de plaatsjes Auw an der Kyll en Daufenbach en langs de waterval in Hüttingen. Onderweg ligt de parochie- en bedevaartskerk “Maria Himmelfahrt” in het centrum van Auw/Kyll. Het is één van de oudste en mooiste kerken in de Zuid-Eifel.
De tocht gaat verder over smalle bruggetjes en zelfs door een verlichte tunnel kort na Kyllburg.

De volgende kilometers staat je fietsen door puur natuur te wachten. Waarom niet een paar minuten pauzeren langs de rivier en kijken of je daarin één van de fraai getekende beekforellen kunt ontdekken? Voordat je het Moezeldal bereikt, kun je bij Kordel nog even aan de kasteelruïne Ramstein pauzeren. Beneden aan het kasteel is er een taverne waar het heerlijk vertoeven is. Prachtige bouwwerken, zoals de Porta Nigra of de dom van Trier markeren de ‘finish’ al van verre.
De oudste stad van Duitsland, Trier, staat bekend om de Porta Nigra, de imposante stadspoort gemaakt van grijze zandsteen. De zwarte poort staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Maak nog een stadswandeling waarbij je niet alleen de Porta Nigra bezoekt, maar ook de basiliek, de dom en het Romeinse amfitheater. De winkelstraten van Trier komen allemaal uit op de Hauptmarkt, met het markante gebouw de Steipe, mooie gevels en terrasjes.

Diner en overnachting in Trier.

Dag 2 Fietstocht
• Tocht van 65 km
• Diner en overnachting in Trier

Klaar voor de start ?
Vandaag wacht een fietstochtje van 65 km. Vanaf de monding in de Moezel bij Trier loopt langs de rivier de Saar een prima fietspad naar Saarburg. Een fietstocht langs de Saar is een gemakkelijk en aantrekkelijk uitje. Omdat er een spoorlijn langs de rivier loopt met veel stationnetjes en de stoptreinen zonder probleem fietsen meenemen, hoef je ook niet per se naar je startpunt terug te fietsen. Na een tocht van zo’n 25 km kom je toe in het hoger gelegen Saarburg.

Zo’n plek die je zeker tegen komt in top 10 lijstjes met romantische steden in Duitsland. De kleurrijke gevels en plantenbakken vol bloemen geven het geheel een vrolijke en lieflijke uitstraling. Wanneer je in het watertje kijkt dat door de stad loopt, verwacht je dan ook een zacht kabbelende stroompje en niet de enorme kolkende watermassa die in een diep gat verdwijnt. De waterval is niet de enigste verassing van Saarburg. Wanneer je een rondje in Saarburg fietst, heb je diverse kerken, een kasteel en een omgeving met wijngaarden gezien. Langs de kleine zijrivier van de Saar in de bovenstad vind je diverse gezellige restaurantjes waar je heerlijk kunt terrassen en eten. Was de kennismaking met Saarburg ook voor jou liefde op het eerste gezicht ?

Saarburg is echt zo’n stadje waar je steeds weer nieuwe plekjes ontdekt en waar je gewoon niet uitgekeken raakt, maar toch is het tijd om de terugtocht aan te vangen.

Naarmate je terug dichter bij Trier komt, worden de hellingen steiler en de heuvels hoger. Je ziet hier behalve bos ook steeds meer wijnbouw. Bij de monding van de Saar in de Moezel loont het om een blik op de samenvloeiing te werpen. Het water van beide rivieren verschilt behoorlijk van kleur. Hierna volg je de veel bredere Moezel nog enkele kilometers naar de grote stad Trier.

Diner en overnachting in Trier.
The Porta Nigra (Black Gate) in Trier city, Germany. It is a famous large Roman city gate. UNESCO World Heritage Site
Dag 3 Fietstocht
• Tocht van 60 km
• Diner en overnachting in Mülheim

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht. Tussen Trier en Bernkastel Kues is het prachtig fietsen over de Moselradweg. Over smalle, grotendeels verharde fietspaden fiets je langs de oevers van de Moezel en midden tussen de wijngaarden op de flanken van de heuvels. Om je heen niets dan wijngaarden, kasteelruïnes en charmante wijndorpen met vakwerkhuizen en gezellige dorpspleintjes.

Bernkastel Kues, toeristische ‘dubbelstadje’ en favoriet langs de Moezel. Bernkastel op de rechteroever van de Moezel en Kues op de linkeroever zijn met een brug met elkaar verbonden.

De middeleeuwse kern is prachtig gerestaureerd; vakwerkhuizen in verschillende maten en vormen ‘hangen’ tegen elkaar. Kleurrijke gevels geven de nauwe straatjes een zonnige uitstraling. Wandel of fiets op je gemak door de stad, bewonder de historische wijk met het kleurrijke marktplein en eeuwenoude vakwerkhuizen, bekijk het Spitzhäuschen uit 1416 en neem plaats op een terrasje om de lokale wijn te proeven.
Ieder dorpje is weer fotogeniek op zijn eigen manier, met smalle straatjes en gekleurde huisjes. En tussen de dorpen in fiets je weer echt door de wijngaarden. En overal is er genoeg keuze om wat energie op te doen voor de terugtocht.

Na een dag de Moezelvallei verkennen, is het heerlijk toekomen in Mülheim. Nog even genieten van de laatste zonnestralen, het uitzicht bewonderen en in de wijn- en biertuin van het hotel nippen van een wijntje uit de regio.

Diner en overnachting in Mülheim.City Bernkastel Kues and the moezel river in Germany where the grapes of moezel wine grow
Dag 4 Fietstocht
• Tocht van 50 km
• Boottocht
• Wijndegustatie
• Terug met bus vanaf Cochem naar Mülheim
• Diner en overnachting in Mülheim.

Voor wie houdt van een ontspannen fietstocht en graag een tussenstop maakt is de route naar Cochem ideaal. Je volgt nauwkeurig de oevers van de Moezel. Aan de ene kant kijk je dus uit over het water en aan de andere kant lopen de heuvels steil omhoog. Ze zijn begroeid met druivenranken en om de zoveel kilometer zie je wel ergens oude houten wijnpersen tussen de druivenranken staan.

Net even voor Cochem kan je even een tussenstop maken in het kleine Beilstein. Een pontje brengt fietsers over de rivier en in de verte zie je het oude Karmelie¬ten¬kloos¬ter. Want wie van middeleeuwse stadjes houdt, kijkt aan de Moezel sowieso zijn of haar ogen uit. Drie bochten verder ben je bij het oude stadje Cochem. Pittoresk is waarschijnlijk het juiste woord om Cochem te omschrijven. Het stadje lijkt zo uit een sprookje van de gebroeders Grimm te zijn gestapt. Het imposante kasteel dat op de heuvel boven de stad troont, de historische gebouwen en vakwerkhuizen, de Moezel die de stad in twee helften verdeelt, wijngaarden en natuur. Cochem heeft het allemaal!

Langs de kade, geflankeerd door een lange rij terrassen, meren boten af en aan. Aan boord van één van deze boten zal je zien dat de Moezelstreek er vanaf het water heel anders uitziet. Geniet van het uitzicht terwijl de boot langs de majestueuze Rijksburcht glijdt.

Omdat het toch met de bus terug richting Mülheim gaat, is er vandaag ook een degustatie van Riesling, de koning van de witte wijnen voorzien.
Want je moet toch ook genieten van de geneugten van het Moezeldal.


Panorama of Cochem with the Cochem Imperial Castle on the mountain and Mosel river bellow at spring, Germany
Dag 5 Mülheim/Echternach (ca 62 km) – Fietstocht – Diekirch/Assenede (ca 282 km)
•• Busrit Mülheim/Echternach
• Tocht van 29 km
• Busrit Diekirch/Assenede

De bus brengt je tot Echternach van waaruit een laatste fietstochtje langs de Sûre naar Diekirch vertrekt.
In Echternach heeft de Sûre knalgroene oevers en wordt haar stroom geremd door oeroude boomstammen die zijn omgevallen in het water. Aan de overzijde lieflijk glooiende heuvels, begroeid met naald- en loofbomen in verschillende tinten groen.

Op je route prachtige ‘dorfjes’ met huisjes en straatjes zoals je ze alleen in folders ziet. Overal is er wel een restaurantje met terras te vinden, verhongeren zul je dus zeker niet.

Je fietsvakantie eindigt met een comfortabele busrit terug naar huis.

Bernkastel-Kues in the summer. View of Bernkastel-Kues from the hill. Bernkastel-Kues from the mountain at sunset. Wine fields on the Moselle River. Wine plants on the slopes of the Moselle River.
4.6
Hotel Weisser Bar**** in Mülheim
Hotel Weisser Bar in Mulheim
Met veel oog voor detail hebben wij onze 34 kamers in het luxe hotel Weisser Bär ingericht. 
Elk meubelstuk, elk tapijt en elk sierkussen is door ons persoonlijk geselecteerd en liefdevol geënsceneerd. 

Voor de perfecte start van de dag vindt ons stevige ontbijtbuffet plaats in het restaurant van het hotel.
4.6
Hotel Best Western**** in Trier
Hotel Best Western in Trier
Dit hotel ligt naast het expositiecentrum Europahalle Trier, op 15 minuten te voet van de Romeinse poort Porta Nigra. Best Western Hotel Trier City biedt gratis WiFi en kamers met een 32-inch flatscreen-tv.
De kamers van Best Western Hotel Trier City hebben een moderne inrichting en een informele sfeer met een gezellige fauteuil en een bureau. Alle kamers zijn voorzien van koffie- en theefaciliteiten en een eigen badkamer met een regendouche. Je kunt genieten van gratis Sky-sportzenders in de lobby.
Het ontbijt wordt geserveerd in de lichte bistrostijl lounge met houten vloeren. Je kunt ook genieten van de levendige bar of op het rustige terras.
Het hotel beschikt over een Amerikaanse pooltafel.
Best Western Hotel bevindt zich naast het belangrijkste winkelgebied van Trier, op 8 minuten wandelen van de rivier de Moezel.
Reis per luxe autocar
Vervoer van fietsen in de fietsremorque
Verblijf op basis van een tweepersoonskamer
Half pension
Boottocht en wijnproeverij
Btw, garantiefonds
Drank tijdens de maaltijden en persoonlijke uitgaven
Annulatie – en bijstandsverzekering
Inbegrepen
Niet inbegrepen
Vragen over de reis?
Wij helpen je graag
info@ixitravel.be
Neem contact opTel :0032 (0)9 344 57 52

Allgemene info rondom onze reizen

...