4

8 Dagen Lyon en Marseille

Topbestemming voor foodies!

Datum en prijzen
18/06/2023 – 25/06/2023 € 1915 reserveren
Ervaring en attracties
Cultuur
Wandelingen
Streekgerechten
Hotel details
Half pension
Wifi
.
Activiteitsniveau
Gematigd
InleidingLyon en Marseille


Als er een verhaal bestond over de Vallei van de Gastronomie, dan zou het beginnen langs de Rhône, met haar gastronomische en culturele schatten… zou het stromen door de magie van wijngaarden en beroemde huizen om te eindigen met de zoetheid van de geuren van de Provence.
Lyon bruist van de historie en cultuur en gaat hand in hand met heerlijk eten. In de bekende markthallen van Paul Bocuse vind je de meest uiteenlopende gastronomische producten. It’s le foodcapital of ze world! 
Vienne, oude stad aan de Rhône met een indrukwekkend architecturaal erfgoed. Ook hier proef je de culinaire invloed van het dichtbij gelegen Lyon. 
Tussen de lavendelvelden van het zuiden en de rotsen van het noorden in de Drôme zijn talloze schitterende dorpjes te bezoeken. Middeleeuwse parels, lieflijke villagesboordevol traditie en geschiedenis.
Valence, hoofdstad van de Drôme wordt omringd door geuren en kleuren van lavendel.
De wekelijks grote Provençaalse markt in Nyons met snuisterijen, lokale producten en dan ook nog gezellige terrassen en straatmuziek.  Daar wil je toch ook naar toe ?
Het dorp Grignan is in een cirkel rond het grootste renaissancekasteel van Zuid Frankrijk gebouwd.
Marseille zou Marseille niet zijn zonder de zee en de stranden. Stad en strand :  dat is dubbel genieten. Proef hier zeker eens bouillabaisse, een oud vissersgerecht waarin oorspronkelijk alle niet-verkochte vis werd verwerkt met paprika, knoflook en olijven. Nog steeds is er elke ochtend een vismarkt op de kade van le Vieux Port, de Quai des Belges.
Frankrijk en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je komt werkelijk overal in Frankrijk wijngaarden tegen. Het zal je dan ook niet verbazen dat er enkele op het programma staan om bezocht te worden.
Tijdens deze reis van Lyon tot Marseille, geniet je van alles wat fijnproevers en liefhebbers van goede wijn kan bekoren, een menu doorspekt met prachtige landschappen en charmante wandelingen. Want lekker eten en drinken is toch één van de belangrijkste onderdelen van een vakantie.
Dag 1Assenede – Lyon (ca 788 km)
• Heenrit Lyon
• Diner en overnachting in Lyon

Vertrek vanuit Assenede richting Lyon met de nodige tussenstops. Avondmaal en overnachting in het hotel.


Dag 2Lyon
• Culinaire stadswandeling
• Musée des Confluences 
• Vrije tijd La Confluence
• Diner in een bouchon
• Overnachting in Lyon


Lyon ligt verspreidt over de Saône en Rhône, wemelt van de bruggen en heeft twee keer zoveel verrukkelijke oevers als Parijs.
De steile heuvel van Fourvière, ten westen van de Saône, is het oudste deel van de stad. Aan de voet ligt Vieux Lyon, met zijn renaissance erfgoed (jawel, Unesco!), toeristische straatjes en unieke traboules.
Tussen Saône en Rhône ligt La Presqui’île, een energieke winkel- en hotelwijk met boulevards, musea, opéra en een megalomaan Hôtel de Ville, gebouwd in de klassieke Haussman-stijl. 
Bij het onderste punt van het schiereiland komen Saône en Rhône samen in La Confluence, de plek waar beide rivieren elkaar bruisend in de armen vallen. 


Afspraak met de gids op het gigantische Place Bellecour, een sidderend carré van roze gravel, omringd door ingenieuze gebouwen en met in het midden het standbeeld van Lodewijk XIV. Tijdens een twee uur durende wandeling ga je vandaag in de stad van Paul Bocuse de geheimen van haar gastronomie ontdekken.  Waar komt haar reputatie vandaan ? Wat maakt producten uit deze regio zo gewild? Terwijl je je een weg door de stad proeft, verken je de middeleeuwse straatjes en zie je de kathedraal van St. Jean en kom je  meer te weten over de geheime traboules. Deze werden gebruikt om je snel door stad te verplaatsen, om de zijde droog te kunnen afleveren of om in de oorlog aan de Duitsers te ontsnappen. 
Je verkent niet alleen de must-see plekken maar ontdekt tevens de gastronomische kant van het oude Lyon.Deze foodtour zal je ogen net zo bekoren als je smaakpapillen.


Voor de lunch kun je natuurlijk terecht bij talloze bistro’s, brasserieën en traditionele Franse restaurants.


Na de middag brengt de bus je naar de wijk La Confluence, waar het goed toeven is en je kunt wandelen, winkelen of genieten van een drankje op één van de talloze terrassen. Ook op cultureel vlak, met het Musée des Confluences en de gebouwen met hun bijzondere architectuur is de wijk een ‘place-to-be’ geworden. 


Het Musée des Confluencesiseen museum over natuurlijke historie , antropologie van samenlevingenenbeschavingen . Een bijzonder gebouw van kristalglas, beton en staal. Dit mooie museum heeft de ambitie om aan iedereen deze complexe wereld uit te leggen met meer dan twee miljoen objecten, verzameld over een periode vanaf de 16e eeuw tot nu. In het museum bevinden zich, naast de permanente expositieruimtes verspreidt over 3.000m², zalen met tijdelijke exposities, ateliers en experimentele ruimtes.
Na het bezoek aan het museum heb je nog even vrije tijd. Als je dan toch in La Confluence bent, mag je ook Le Cube Orange niet missen, één van de meest baanbrekende gebouwen in Lyon.


Voor deze avond is het diner gereserveerd in één van de bouchons Lyonnais. Voor niet-ingewijden is een bouchon een restaurant dat gespecialiseerd is in de traditionele Lyonnaise keuken. Denk aan stevige gerechten zoals worstjes, geroosterd varkensvlees, patés en de salade Lyonnais. Meestal versierd met rood-wit geruite tafelkleden en met een vrolijke en gezellige sfeer.
Geef toe, je had het niet gedacht toch? Maar Lyon is dus echt een heel leuke stad.
Overnachting in Lyon.


The Terreaux fountain in Lyon (France) was sculpted in 1889 by Bartholdi (responsible for the Statue of Liberty in New York)
Dag 3Lyon – Vienne – Tupins et Semons – Hauterives – Valence (ca 147 km)
• Culinaire wandeling Vienne
• Bezoek en degustatie wijndomein Corps de Loup
• Rondleiding Le Palais Idéal du Facteur Cheval
• Diner in brasserie André
• Overnachting in Valence

Wanneer gastronomie een art de vivre wordt…
Vandaag worden je smaakpapillen en zintuigen geprikkeld. Niet alleen tijdens een culinaire wandeling in Vienne, maar ook met een degustatie na de rondleiding op wijndomein Corps de Loup. 
Kaasmakers, slagers, chocolatiers: deze ambachtslieden en winkeliers wier knowhow het gebied beroemd heeft gemaakt, delen hun geschiedenis en geheimen met jou voordat ze jou uitnodigen om van hun specialiteiten te proeven tijdens de gastronomische wandeling in het centrum van Vienne. Tegelijkertijd kan je tijdens deze wandeling, door oude steegjes met geklasseerde monumenten, ook kennismaken met de middeleeuwse erfenis van Vienne.


Aan één van de gezellige pleinen vind je zeker een geschikt restaurant voor de lunch. Veel restaurants werken voornamelijk met streekproducten, wat de smaak van het gerecht altijd ten goede komt.


Domaine Corps de Loup is een charmante wijngaard op de westelijke oever van de Rhône, in het plaatsje Tupin-et-Semons, De Familie Daubrée, eigenaar van Corps de Loup, is vastberaden om elk jaar weer betere wijnen te maken. De wijngaard beslaat 9,5 hectare, waarvan er zo’n vijf van zijn beplant.  De wijnbouwer zal je graag rondleiden en laten proeven van zijn excellente wijnen. 


Wie had kunnen denken dat de geschiedenis en het werk van een postbode in het dorpje Hauterives de grenzen van het dorp, het departement en zelfs de landgrenzen zou overschrijden? Toch is dit wat er gebeurd is met Le Palais Idéal van postbode Cheval.  Ferdinand Cheval maakte op 43-jarige leeftijd een ongelooflijk paleis dat rechtstreeks uit zijn verbeelding stamde. Hij droomde 12 jaar lang van het maken van een groot gebouw. Gedurende zijn rondes als postbode verzamelde hij allerlei soorten stenen en ander materiaal waarmee hij zijn Palais Idéal maakte. Overdag werkte Cheval als postbode en ’s nachts, onder het licht van een olielamp, bouwde hij aan het bouwwerk van zijn dromen. Het is dan ook niet gek dat hij in de streek als ‘een beetje excentriek’ werd beschouwd. In zijn bouwwerk verwerkte Cheval allerlei landschappen en hoogtepunten uit de geschiedenis. Zo zijn er o.a. elementen uit de Bijbel en uit het hindoeïsme verwerkt in zijn markante bouwwerk.  Het bezoek is absoluut de moeite waard! Zelfs Picasso en Dali kwamen kijken naar dit kunstwerk.


Deze avond maak je kennis met André, de bistro van Anne-Sophie Pic in Valence.
Al vier generaties lang doordrenkt de familie Pic, Valence met haar gastronomische restaurant. Anne-Sophie Pic is de enige vrouwelijke Franse chef met drie Michelinsterren op zak. Zij is chef-kok van het gastronomische familierestaurant “La Maison Pic” in Valence. In bistro André brengt Anne-Sophie, bekend als “la Dame de Pic”, een eerbetoon aan het culinaire erfgoed van haar familie, het is dan ook een plek vol herinneringen en geschiedenis. De sfeer is ontspannen, sober, warm en verleidelijk. De keuken is open zodat je betoverd wordt door het team dat je gerechten maakt. Gegarandeerd een explosie voor je smaakpapillen!
Mmm french food… what else?
Overnachting in Valence.
Dag 4Valence – Valaurie – Grignan (ca 76,6 km)
• Begeleide stadswandeling Valence
• Rondleiding en degustatie domaine Eyguebelle
• Begeleide wandeling Grignan
• Diner en overnachting Grignan 


Het historische centrum van Valence ademt een zeer warme en gastvrije sfeer uit en dit zal je ook zo ervaren tijdens de stadswandeling.
De vroegere stadsmuren zijn vervangen door een boulevard met veel winkels en boetieks.  De middeleeuwse straatjes in het oude centrum kronkelen naar de romaanse Saint Apollinaire Kathedraal, één van de belangrijkste bezienswaardigheden. 
Een korte wandeling over de Champs de Mars leidt naar de legendarische Kiosque Peynet, noch een krantenwinkel, noch een bloemenverkoper. Het is een muziekkiosk die in de 19e eeuw werd opgericht door Eugène Poitoux. Dit historische gebouw is het bekendste in Valence. Het inspireerde een tiental schrijvers en een flink aantal muzikanten bij het creëren van hun meest charmante werken. Instagramwaardig met als achtergrond het Château de Crussol.
La maison des têtes is ongetwijfeld één van de meest ongewone plekken in de regio. Met zijn hoofdsculpturen uit de 16e eeuw is het de perfecte plek om de schoonheid van de architectuur van de regio te bewonderen.  Napoleon Bonaparte bezocht het graag, dus waarom jij niet? Onderweg er naar toe word je geleid door kleine koperen emblemen op de grond. En voor een souvenirfoto wacht je het levensgroot bronzen beeld van Napoleon op de Place Porte Neuve. 
Laat je ook verrassen door de muurschilderingen van lokale kunstenaars die je in verschillende straten van de stad kunt tegenkomen! 
In het centrum vind je genoeg goddelijke plekjes om te lunchen.
Onderweg naar Grignan is er een stop bij Het domein Eyguebelle, een ambachtelijke distillerie waar siroop, aperitieven en likeuren van het Franse merk Eyguebelle worden gemaakt te midden van de boomgaarden en lavendelvelden van Valaurie. De producten worden volgens de traditionele recepten van de monniken van de cisterciënzerabdij van Aiguebelle gemaakt. Tijdens het bezoek ontdek je de geschiedenis van Eyguebelle en bezoek je de werkplaats waar de bekende siropen en likeuren worden gemaakt. Na de rondleiding kan je proeven van de fruit-, originele- en gastronomische siropen.
Hun volledig aanbod vind je in de winkel op het domein. Tip : koop een fles Melonade, een zeer populair ingrediënt voor cocktails en geliefd als aperitief in de Provence. Melo tonic, Melospritz of on the rocks: heerlijk als zomerse drank op jouw terras. 
Grignan  ligt op een heuvel van waaruit je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende landschappen en de daken van het dorp in Provençaalse kleuren. 
Het Château de Grignan is het grootste renaissancekasteel in het zuidoosten van het land. Het werd gebouwd in de 12e eeuw en omgevormd tot een fort in de 13e eeuw door de familie Adhémar. Het kasteel werd pas echt bekend toen de dochter van Markiezin de Sévigné met Louis trouwde en in het Kasteel van Grignan ging wonen. De markiezin en haar dochter schreven namelijk veel brieven naar elkaar, die naderhand erg beroemd zijn geworden. Het is een imposant bouwwerk voor zo’n klein dorp. Om het kasteel vind je middeleeuwse straatjes en huizen en enkele winkeltjes.. 
Diner en overnachting in Grignan.
lavender field and old town of Grignan, France
Dag 5Grignan – Nyons – Marseille (ca 209 km)
• Marktbezoek en vrije tijd in Nyons
• Rondleiding en degustatie domaine de Montine
• Diner en overnachting in Marseille

Een gezellig plaatsje in het hart van de olijvenstreek is Nyons. Hier kun je de olijfbomen bewonderen zover het oog reikt. Nyons is dan ook de stad van de olijfolie en de olijven. Je kan er het Musée de l’Olivier bezoeken, waar je alles kan leren over de olijven die uit deze regio komen. Je zult nog een aantal oude molens tegenkomen, neem er zeker een kijkje en proef de lekkere verse olijfolie. Naast olijven heeft Nyons nog veel meer te bieden. Bekijk het oude Quartier des Forts en bezichtig de 13e eeuwse brug over de rivier de Aygues. Bovenaan de stad staat er een heuvel met daarop een mooi kasteel. Het is het ook zeker waard om deze te bezoeken, want je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving.
Bekend in heel de omgeving, de wekelijkse markt op donderdag voormiddag in Nyons,  een animatie op zich. Al de stadspleinen worden ingepalmd door de markt, waar de streekproducten alle eer worden aangedaan. Een ware duik in de Provence!
Een aangenaam klimaat, een adembenemende markt, een gezellige stad, een steegje met gevarieerde restaurants, bars met gezellige terrasjes en  goddelijke streekproducten zoals olijfolie of lokale kazen, kortom, Nyons is een bezoek meer dan  waard!
In de vroege  namiddag wacht er een rondleiding met degustatie in Domaine de Montine op je. De wijnbouwers ontvangen je hier hartelijk en zullen tijdens de rondleiding hun passie voor wijn graag met je delen.


Marseille kan nu wedijveren met het nabijgelegen Nice en Saint Tropez.  Terwijl die steden al jaren overstroomd worden door toeristen, is Marseille nog steeds een onontdekte parel aan de Franse kust. Rotsachtige Provençaalse heuvels omringen de oude haven met de honderden boten die in het heldere blauwe water liggen te deinen.
Je vindt er mooie stranden en voor de kust gelegen eilanden, oude monumentale gebouwen, een temperamentvol nachtleven en een bloeiende kunstscene. 
Diner en overnachting in Marseille.
Dag 6 Marseille
• Grotte Cosquer
• Stadswandeling Marseille
• Treinritje
• Vrije tijd
• Bouillabaisse diner
• Overnachting in Marseille


De bruisende havenstad Marseille heeft er sinds juni 2022 een nieuwe culturele highlight bij: de Grotte Cosquer, een levensechte replica van een prehistorische grot waarin wel 30.000 jaar oude wandschilderingen werden gevonden, maar die nu langzaamaan in zee verdwijnt. 
De oorspronkelijke grot, die in 1985 bij toeval werd ontdekt, ligt namelijk op een diepte van 37m onder zeeniveau. Voor zover bekend is het de enige onderwatergrot met prehistorische rotstekeningen ter wereld. Door het stijgende zeewater staat inmiddels al bijna 80 % van de grot onder water. Sommige tekeningen zijn in de loop der tijd al verdwenen of beschadigd en op lange termijn zou wel eens alles door het water kunnen worden opgeslokt. Om deze historische vondst toch aan het grote publiek te kunnen tonen, werd besloten om een levensgrote en tot op de centimeter nauwkeurige replica te bouwen, vlak bij de plek waar de originele grot zich bevindt. De replica van de grot is te zien in het museum Cosquer Méditerranée, een opvallend gebouw dat wel  iets weg  heeft van een 16m hoge duikplank die rechtstreeks de zee in loopt. Net als in de originele grot staat er ook in de replica water. Zelfs de stalactieten en stalagmieten hangen en staan op dezelfde plek!
Het bezoek begint in een duikclub, dezelfde waar Henri Cosquer zijn onderwaterwandelingen voorbereidde. Maak je geen zorgen, je hoeft je wetsuit of zwemvliezen niet aan te trekken! Je daalt dan 37 meter onder de zee af, aan boord van een duikkamer (je zult begrijpen, dit is slechts een simulatie, in werkelijkheid ga je alleen naar niveau -2!)
Daar stap je aan boord van kleine zelfrijdende  voertuigen die in 35 min het 220m lange traject in het halfduister afleggen. Via een audiogids krijg je uitleg bij de rotstekeningen die oplichten naarmate ze dichterbij komen. Door het gedempte licht, de stilte en het aanwezige water is het net alsof je je in de echte grot bevindt. Voor heel even voel je de magie die Henri Cosquer ervaren moet hebben toen hij de grot voor het eerst betrad.
Na afloop volgt er nog een korte film en keer je met de trap weer naar boven, terug naar het daglicht. Daar wacht het laatste onderdeel van Cosquer Méditerranée: een tour door de Galerie de la Méditerranée, gewijd aan onze prehistorische voorouders, hun leefwijzen en de dieren die toen leefden.
Marseille heeft als oudste stad van Frankrijk talrijke historische bezienswaardigheden met o.a. Le Vieux Port en de Notre Dame de la Garde die bovenop een heuvel over de stad waakt.
Le Vieux-Port is strategisch en esthetisch gezien de beste plek om een bezoek aan Marseille te starten. Deze oude haven wordt begrensd door twee forten: Fort Saint-Jean enFort Saint Nicolas. De straten rond de haven zijn autoluw en hebben een fraaie wandelzone. Langs de kade vind je o.a. het zeepmuseum MuSaMa en vanaf hier loop je eenvoudig naar Le Panier, Mucem en Cathédrale de la Major.
 Je kunt én je mag het niet missen! Het Mucem, gelegen aan het water en met een loopbrug verbonden met de wijk Le Panier, is qua architectuur zo’n aandachtstrekker dat alleen een rondje eromheen al de moeite waard is. 
Oude wijken herleven dankzij de creatieve dynamiek van jonge ontwerpers en dat zie je ook in Le Panier. Deze oudste wijk van Marseille ligt heuvelopwaarts, ten noorden van Le Vieux-Port (vanaf de kade bereikbaar via trappen). Le Panier kenmerkt zich door smalle straten en charmante pleintjes, zoals Place des Pistoles. Ideale spot voor een koffie op een terrasje of lunch. 
Deze imposante Cathédrale de la Major brengt je even in verwarring, omdat haar uitstraling eerder Italiaans dan Frans is. Dat komt met name door de gestreepte buitenkant van groen en beige kalksteen.
De Notre-Dame-de-la-Garde mag ook zeker niet van je Marseille to-do-list ontbreken. Locals noemen de kerk liefkozend ‘la bonne mère’ . Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de zee. En toch: vergeet niet naar boven te kijken! Op de top van de 60m hoge klokkentoren staat een enorm Mariabeeld. Le petit train de Marseille is wel handig om hier te geraken, gelukkig maar.
Na de rondleiding heb je nog wat vrije tijd om Marseille op eigen houtje verder te ontdekken of om je te verliezen in één van de  grote winkelwalhalla’s.  Of laat je meevoeren door de smalle steegjes en stap binnen in een van de vele kunstenaarsateliers in Le Panier. Wie weet tik je er wel een prachtig schilderij op de kop!
Van al dat wandelen krijgt een mens natuurlijk honger. Tijd voor bouillabaisse! En er is toch nergens een betere plaats om je honger te stillen dan in één van de restaurants in le Vieux Port?
En voor een laatste glas moet je natuurlijk ook hier zijn. Onmogelijk alle bars op te sommen, er zijn er gewoon veel te veel. Maar van één ding mag je zeker zijn: hier wordt plezier gemaakt! 
Overnachting in het hotel.
The old Vieux Port and Basilica Notre Dame de la Garde in the historical city center of Marseilles, France
Dag 7Marseille – Beaune (ca 465 km)
• Rit tot overnachtingshotel in Beaune
• Diner en overnachting in Beaune


Een stopover inplannen op iets minder dan de helft van de route,  van een nood kan je evenwel een deugd maken. In het pittoreske Beaune kan je nog snel je kennis bijschaven over Bourgondische wijnen, heerlijke cremant degusteren en flaneren in fotogenieke straatjes.
Diner en overnachting in Beaune.
Dag 8Beaune – Assenede (ca 640 km)
• Terugrit

Bij het verlaten van Frankrijk, om je reis naar huis verder te zetten, zal je merken dat bij elke kilometer die je verder weg rijdt, je het steeds meer gaat missen. Gelukkig liggen er dan nog een paar flessen Melonade en wijn in je koffer die bij thuiskomst al gekraakt kunnen worden. Cheers!
Reis per luxe autocar
Verblijf op basis van half pension in een tweepersoonskamer, inclusief 1 glas wijn en water
Alle bezoeken en degustaties zoals vermeld in het programma
Btw, garantiefonds
Drank tijdens de maaltijden en persoonlijke uitgaven
Annulatie – en bijstandsverzekering
Inbegrepen
Niet inbegrepen
Vragen over de reis?
Wij helpen je graag
info@ixitravel.be
Neem contact opTel :0032 (0)9 344 57 52

Allgemene info rondom onze reizen

...