4

8 Dagen Montenegro

Ben je klaar voor een ontdekkingsreis door één van de mooiste en interessantste regio’s van Europa ?

Datum en prijzen
14/09/2023 – 21/09/2023 € 1550 reserveren
Ervaring en attracties
Cultuur
Wandelingen
Streekgerechten
Hotel details
Half pension
Wifi
Zwembad
Activiteitsniveau
Gematigd
InleidingMontenegro
Ben je klaar voor een ontdekkingsreis door één van de mooiste en interessantste regio’s van Europa ? 
Montenegro is mooi en overzichtelijk met schitterende ruige gebergtes en kustlijnen. Het rijk van de Zwarte Berg, de Monte Negro. Een naam die meteen een avontuurlijk gevoel oproept. Werd de weerbaarheid van het land ingegeven door zijn woeste schoonheid? Wie zal het zeggen. Maar één ding is zeker: de prachtige bergen van Montenegro laten niemand onberoerd. Maar Montenegro is veel meer dan prachtige natuur. Vele culturen lieten er hun sporen na, aan de kust weerspiegelt de Italiaanse invloed zich in mediterrane stadjes. 
Magisch, de ligging van de eeuwenoude stad Kotor is niet anders te omschrijven.  De baai van Kotor, waar de stad aan ligt, is één van de mooiste ter wereld en qua natuurschoon te vergelijken met de beroemde Noorse fjorden.
Budva, bruisend en levendig, het wordt niet voor niets het Miami van Montenegro genoemd en het schiereiland Sveti Stefan, met zijn uitermate fotogeniek middeleeuws dorp, zijn onweerstaanbaar mooie plekken om even te bezoeken.
Als je weleens een ansichtkaart van Montenegro hebt gezien, is de kans groot dat Perast erop staat. Het dorp heeft slechts 250 inwoners, maar wel 19 kerken en 18 barokke marmeren paleizen. Op een terrasje aan de romantische waterkant heb je een schilderachtig uitzicht op twee eilandjes, Sveti Đorđe en Gospa od Škrpjela. 
In het zuidwesten van Montenegro ligt Lovcen Nationaal Park, een grillig natuurgebied in de bergen.
Even  over de grens met Albanië is een bezoek aan Shkoder en het meer ook altijd een goed idee. Dit meer is met zijn 368 km2 het grootste meer van de Balkan. In de zomer is het water bedekt met een groene deken van waterlelies, zonder twijfel een sprookjesachtig gezicht.
En de orthodoxe natuur van de Montenegrijnen en Serviërs ervaar je in de oude hoofdstad Cetinje en in het prachtige, tegen de rotsen hangende klooster van Ostrog. Een glanzende witte parel  gebouwd in een massieve grote rots op 900m hoogte. Het is de belangrijkste heilige plek in Montenegro voor Orthodoxe Christenen. 
Laat je bekoren door het dramatische landschap in het Nationaal Park Durmitor en geniet van de absurd mooie uitzichten vanop de Tara brug. Hier kan je je wandelhart dan ook ruim ophalen. 
Behalve voor de schoonheid van Montenegro is er tijdens deze reis ook aandacht voor de inwendige mens. Er staat een bezoek aan één van de bekende wijnhuizen van Podgorica op het programma.
De combinatie van overweldigende natuur en indrukwekkende cultuur zal je betoveren.  Mogen wij je verrassen in één van de laatste geheimen van Europa ?
.
Dag 1Dubrovnik – Petrovac (ca 90 km)
• Transfer naar luchthaven Rotterdam
• Heenvlucht
• Diner en overnachting in Petrovac


Bij aankomst in Dubrovnik wacht de transferbus je op om je naar je verblijfsplaats voor de komende nachten te brengen.


Petrovac is gedecoreerd met olijven, sinaasappels, laurier, citroenen en bossen die ontspruiten in de rotsachtige valleien. De natuur rondom Petrovac is weelderig, groen en divers. 
Het 600 meter lange zandstrand is dan ook een zeer uitnodigende plaats voor mensen die even gewoon lekker willen ontspannen om van de Montenegrijnse zon te genieten.
De pier, het oude klooster van Rezevici en het fort Castello zijn zeker een bezoekje waard.
Diner en overnachting in het hotel.


Dag 2Petrovac – Kotor – Perast – Budva (ca 90 km)
• Baai van Kotor
• Boottocht naar Gospa od Škrpelja
• Bezoek aan Budva
• Diner en overnachting in Petrovac


 
Ruige bergen rijzen uit het diepblauwe water omhoog en kleine kustplaatsjes hebben een dromerige ligging aan de oevers. De magische baai van Kotor: het enige natuurlijke fjord van de Middellandse Zee. Je bezoekt hier het hart van de gelijknamige stad, die tegen de Lovćenberg ligt en aan de andere zijden omringd wordt door een imposante stadsmuur. Je dwaalt door de smalle schaduwrijke straatjes, ziet de belangrijkste monumenten en geniet van het pittoreske straatbeeld. De setting is adembenemend! 
Langs de kust van Montenegro, ligt de kleine charmante barokke stad Perast – klein in termen van oppervlakte, maar enorm wanneer het gaat over het belang ervan voor de geschiedenis. Vanaf dit schattige plaatsje vaar je naar het kerkje dat op het eilandje Gospa od Škrpelja (letterlijk vertaald Onze Lieve Vrouwe van de Rotsen) in het azuurblauwe water ligt. 
Het is een kunstmatig aangelegd eiland met een geschiedenis die teruggaat tot 1452. Een paar Venetiaanse zeelieden zagen toen een rots uit het water opdoemen met het gezicht van Maria er op. In de loop der eeuwen werd er een eiland omheen gebouwd met oude scheepswrakken die verzwaard zijn met stenen. De kerk op het eiland is rijkelijk versierd met gouden ornamenten en schilderijen. Achterin de kerk kun je via een onopvallende deur in het bijbehorende museum uitkomen, waar je verschillende oude objecten en schilderijen kunt zien. Op het kleine plein voor de kerk werd een zogenaamde plek voor verzoening opgericht, de stenen bankjes zijn een herinnering aan de vele persoonlijke en gemeenschappelijke drama’s die zich hier hebben afgespeeld. 


Budva bestaat naast het oude autovrije centrum uit een nieuw gedeelte met moderne kantoorgebouwen, winkelcentra en uitgaansgelegenheden. De meest charmante attractie van Budva is Stari Grad, het oude centrum gelegen op een schiereiland. Het is zelfs één van de oudste nederzettingen aan de Adriatische Zee, want er zijn al sporen van bewoning gevonden van 2500 jaar oud. Het oude gedeelte is niet heel groot, maar dat maakt het juist extra sfeervol. De knusse straatjes, de mooi bewaard gebleven oude huizen, de eeuwenoude stadsmuren en stadspoorten geven je het gevoel even terug te gaan in de tijd. De top van de Citadel biedt fantastische uitzichten over de omgeving. In de wirwar van straatjes stikt het werkelijk van de gezellige terrasjes, restaurantjes, winkeltjes en barretjes.
Diner en overnachting in Petrovac.
Boottocht naar Gospa od Škrpelja
Bezoek aan Budva
Diner en overnachting in Petrovac


 
Stunningly Located Old Medieval Fortress In Petrovac
Dag 3Petrovac – Cetinje – Ivanova Korita – Jezerski (ca 80 km)
• Bezoek aan Cetinje
• Nationaal Park Lovcen
• Lunch in Ivanova Korita
• Njegos museum
• Busrit over Lovcen serpentines
• Diner en overnachting in Petrovac


Cetinje was ooit de hoofdstad van Montenegro en wordt nu gezien als culturele en historische hoofdstad. Wanneer je door de stad heen loopt heb je echt het gevoel alsof je door een museum loopt. De museumstad Cetinje heeft een historische stadskern met barokke paleizen, oude kloosters en kerken en gebouwen van ambassades. Veel van de architectuur in de stad is afkomstig uit de 18e en 19e eeuw. Het St-Pietersklooster is het middelpunt van het spirituele, culturele en politieke leven in Montenegro. In het zuidelijke gedeelte van het klooster staat de doodskist van de heilige Sveti Petar Cetinjski, met daarin zijn relikwieën. Als je het ommuurde terrein betreedt is het alsof je een stap terug doet in de 17de eeuw.
Hou er rekening mee dat bij het bezoek aan het klooster de juiste kledij moet gedragen worden. Voor mannen moeten de armen en borst bedekt zijn. Voor vrouwen moet er zo min mogelijk huid zichtbaar zijn. Het wordt op prijs gesteld als het haar bedekt wordt. Het paleis, waar vroeger koning Nikola verbleef, is omgebouwd tot het nationale museum. Hierin bevinden zich de fraaie, traditionele Montenegrijnse klederdrachten en wapens.
Wanneer je het Lovćen National Park noemt, denk je waarschijnlijk alleen maar aan het Njegoš Mausoleum.  Maar Lovćen National Park heeft nog veel meer te bieden. In het voorjaar, wanneer de weilanden bedekt zijn met kleurrijke bloemen; of in de zomer, wanneer de bossen vol zitten met mensen die willen ontsnappen aan de hoge temperaturen; maar ook in de herfst, wanneer de prachtige gele en donkerrode kleuren van de beukenbossen de smalle weg verlichten. Overal in Lovćen Nationaal Park vind je traditionele oude stenen woonhuizen, kerkjes en berghutten (katuns). De hoogste toppen van het nationaal park zijn Štirovnik (1749 m) en Jezerski Vrh (1657 m). Op de laatste ligt het beroemde Petrović Njegos Mausoleum, één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het park. 
De belangrijkste hub naar het nationaal park is Ivanova Korita, hier geniet je van een traditionele lunch.
Op de top van de Jezerski Vrh piek ligt het mausoleum van de beroemde Montenegrijnse dichter en filosoof Njegos. Je bereikt het Mausoleum via 461 traptreden. Een hele klim, maar je krijgt er het mooiste uitzicht van Montenegro voor terug. Als je geluk hebt en de dag helder is, kun je zelfs Boka Kotorska zien met de kleine eilandjes voor Perast, en tegelijkertijd het dorp Njeguši, gelegen op een groen plateau omringd door pijnbomen. Aan de andere kant verschijnt het Skadarmeer en in de verte zie je zelfs de bergen in het noorden van Montenegro: Durmitor, Komovi en Prokletije. 


De terugrit naar het hotel loopt over één van de mooiste wegen van Montenegro en ook één van de  beroemdste haarspeldbochten ter wereld, de Kotor Serpentine. Dit deel van de route tussen Lovcen en Kotor heeft 25 haarspeldbochten. De weg is vrij smal en bij een tegenligger is het billenknijpen om elkaar zonder kleerscheuren te kunnen passeren. Maar laat je dit zeker en vast niet afschrikken, de uitzichten zijn ongelooflijk mooi.
Avondmaal en overnachting in het hotel.
View on St George island from Our Lady of the Rocks through arch. Perast, Montenegro
Dag 4Petrovac – Shkoder – Sveti Stefan (ca 145 km)
• Bezoek aan Skhoder
Svetie Stefan
Diner en overnachting in Petrovac


Omgeven door het groen en prachtige meren ligt in Noord-Albanië de stad Shkodër. Een gezellige stad met zowel Albanese als Europese invloeden, wat in Shkodër prima samen lijkt te gaan. Het centrum van Shkodra kent een aantal bezienswaardigheden, zoals de Ebu-Bekr moskee, de Christus geboortekerk en het Marubi National Museum of Photograpy. Maar de bezienswaardigheden die je echt niet wilt missen bevinden zich net buiten de stad, zoals het Lake van Shkodër en het Rozafa Castle.


Voor het mooiste uitzicht over Shkodër en omgeving moet je bij het kasteel van Rozafa zijn. Gebouwd op een 130 meter hoge rots torent het kasteel ver boven de rest van de omgeving uit. De heuvel waarop het kasteel gebouwd is, is als sinds 168 voor Chr. bewoond. Nu is er alleen nog een reünie over die parmantig de top van de heuvel siert. Eeuwen geschiedenis op een prachtige plek. Niet ver van het kasteel van Rozafa ligt de veel minder drukbezochte Lead Mosque oftewel de Buşatlı Mehmet Pasha Mosque. Een prachtig, beetje industrieel ogende moskee met een charmante slotgracht. Het gebouw past naadloos in de omgeving en rondom de moskee lijkt de tijd te hebben stil gestaan. Een interessante plek met een prachtige door de tijd getekende moskee.


Het meer van Shkodër is een natuurlijke grens tussen Albanië en Montenegro en vormt een prachtige omlijsting van de historische en artistieke stad Shkodra. Rijden of wandelen langs het meer is een waar genot.  De omgeving is prachtig en de uitzichten over het water zijn simpelweg spectaculair. Het meer heeft 48 vissoorten en één daarvan, de alver, wordt als specialiteit in combinatie met de lokale Crmnicko wijn gegeten, een echte aanrader.


Op de terugweg wordt er gestopt bij Sveti Stefan, een eiland dat volledig wordt ingenomen door een uitermate fotogeniek middeleeuws dorp. Sveti Stefan is door een smalle weg verbonden met het vasteland en is in zijn geheel onderdeel van het luxueuze Aman Resort (helaas niet gratis toegankelijk). Staren naar het onweerstaanbaar mooie eiland vanaf de kust is echter wel gratis.


Diner en overnachting in het hotel.
Sveti Stefan and mountains in Adriatic sea at sunset, Montenegro
Dag 5Petrovac – Ostrog (ca 95 km)
• Bezoek aan het Ostrog klooster
• Diner en overnachting in Petrovac


Klim samen met pelgrims omhoog naar het heiligste en hoogste klooster van Montenegro.
Het klooster van Ostrog bestaat uit 2 delen. Het lager gelegen klooster is gebouwd op een vlak terrein. De zoete geur van wierook hangt in de lucht en kaarsen van bijenwas flikkeren in het schemerduister in de Kerk van de Heilige Drie-eenheid. In het schip vertellen fresco’s verhalen over het leven van St. Vasilije, de grondlegger van het eerste klooster.
Maar het bovenklooster is het hoofddoel van de pelgrims. Het is uitgehouwen in de bergwand op 900 meter boven de vallei. De witgepleisterde muren steken af tegen de roze steenwand.. Raak de reliekschrijn met de botten van St. Vasilije aan: naar verluidt hebben die helende krachten. Hiervandaan loopt een spiraaltrap omhoog naar de klokkentoren. Als je naar boven gaat, passeer je nissen met vergulde iconen en smalle ramen waardoor het zonlicht op de stenen vloer valt. Helemaal boven is een kapel in de rotsen uitgehakt. Vlakbij de klokkentoren groeit een knoestige stronk uit de rotsen: men zegt dat die op miraculeuze wijze uit de berg is ontsproten na de dood van St Vasilije, de vruchten ervan zouden kinderloze vrouwen vruchtbaar maken.
De meeste pelgrims komen aan in auto’s of minibusjes, maar de echte vromen onder hen leggen de 2,5 km omhoog te voet af, over paden die zijn gladgeschuurd door generaties boetvaardigen.
Het klooster van Ostrog behoort tot de meest bezochte bedevaartsoorden op de Balkan. Van alle uithoeken van de wereld komen pelgrims, zowel Orthodoxen, Katholieken en Moslims naar deze heilige plaats. 
Bereid je voor op een drukbezochte plek met een bijzondere sfeer. 
Na de lunch onderweg gaat het terug naar Petrovac.


Vrije tijd voor verdere verkenning.  Je kan je handdoek uitrollen op één van de nabijgelegen stranden, relaxen in het hotel of  neem de smalle trappen die leiden naar de top van het Venetiaans fort, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad, de omliggende heuvel, de jachthaven en het strand.
Diner en overnachting in het hotel.
.
Dag 6Petrovac – Podgorica (ca 50 km)
• Bezoek aan Podgorica
• Bezoek wijngaard en degustatie
• Diner en overnachting in Podgorica


Podgorica een mix van verschillende architecturale stijlen. Wanneer het regime veranderde, veranderde de architectuur mee. Doordat de stad deel uit maakte van het Ottomaanse rijk, zijn er veel overblijfselen van de Turkse invloeden. Het oudste gedeelte van Podgorica met zijn 2 moskeeën en nauwe bochtige straatjes zijn hier een duidelijk voorbeeld van. Tijdens WO II werd de stad bijna tot de grond gelijk gemaakt door meer dan 70 bombardementen en werd na de bevrijding herbouwd in de typische sovjet wijze, met grote grauwe betonnen gebouwen. Maar in 1990 kwam hier een omslag in en veranderde het stadsgezicht enorm. Er werd flink geïnvesteerd in nieuwe pleinen, stadsparken en monumenten, met als hoogtepunt de Millennium brug.
In Podgorica, langs de oevers van de rivier de Cijevna, liggen verschillende wijngaarden.
De beste Montenegrijnse wijnen ontdek je niet alleen door een bezoek aan één van de wijngaarden, maar uiteraard ook door te proeven. In één van de vele  wijnkelders kan je in een perfecte ambiance genieten van lekkere Montenegrijnse wijnen.
Avondmaal en overnachting in het hotel.
.
Dag 7Podgorica – Durmitor – Zabljak (ca 140 km)
• Durmitor National Park
• Diner en overnachting in Zabljak


Ruige bergen, bossen, gletsjermeren en heel veel prachtige uitzichten is waar je het mee moet doen vandaag…
Het Durmitor National Park, een bergachtig gebied met glooiende graslanden, diepe kloven en grillige grijze rotsformaties, biedt vele mogelijkheden. De Tarakloof, met meer dan 1000 meter de diepste van Europa, loopt dwars door het park en biedt geweldige opportuniteiten voor de amateurfotograaf. Het water van de vele gletsjermeren die het park rijk is, is prachtig blauw en bij het zien van de Tara rivier val je steil achterover. Het water is zo ongelooflijk helder en schoon dat het bijna nep lijkt.


Tijdens de panoramische rondrit in het park kan je nog volop genieten van al het moois dat je voorbijkomt.
Er wordt gestopt aan  Črno jezero (het Zwarte Meer), misschien wel de meest toeristische trekpleister van Zabljak. Wanneer je het ziet dan snap je ook waarom, het water is intens blauw en de kiezels die er liggen zijn spierwit. Op de achtergrond heb je dan de enorme bergen, waaronder de Savin Kuk en langs het meer staan torenhoge dennenbomen. Het is gewoon een prachtig plaatsje waar je heerlijk kunt kuieren. 
Het dramatische landschap mag dus met recht een natuurwonder genoemd worden.
Diner en overnachting in het hotel.
.
Dag 8Zabljak – Dubrovnik (ca 180 km)
• Vrije tijd in Zabljak
• Transfer luchthaven Dubrovnik
• Terugvlucht
• Transfer Assenede


Zabljak ademt de sfeer van een wintersportdorp uit. Houten blokhutten in de vallei, her en der skiliften en besneeuwde bergtoppen zijn zichtbaar.
Vooraleer je het verrassende Montenegro verlaat  kan je hier nog even genieten van de ongerepte natuur van Durmitor.
4.8
Hotel Ami ***** in Petrovac
Hotel Ami ***** in Petrovac
Melia Budva Petrovac ligt in Petrovac na Moru en is een 5-sterrenhotel met 2 zwembaden en een wellness- en spacentrum. Het hotel beschikt over een buffetrestaurant met een open keuken en het Italiaanse à-la-carterestaurant. Budva ligt op 18 km afstand. In het hele hotel is gratis WiFi beschikbaar.
Link naar het hotel
4.7
Hotel Zabljak**** in Zabljak
Hotel Zabljak**** in Zabljak
Hotel Žabljak in het centrum van Žabljak wordt omgeven door 23 bergtoppen en 18 natuurlijke meren. Het biedt een eigen à-la-carterestaurant en modern ingerichte kamers met kabel-tv en gratis WiFi.

Alle kamers zijn voorzien van een kluisje, een minibar, kabel-tv en een eigen badkamer met een douche, een föhn en gratis toiletartikelen. Een badjas, slippers, handdoeken en beddengoed worden gratis verstrekt.
Link van het hotel
4.7
Hotel Centre Ville **** in Podgorica
Hotel Centre Ville **** in Podgorica
Het hotel ligt op 2 kilometer van het centrum van Podgorica. Het is voorzien van moderne kamers met airco, flat screen tv, minibar en koffie en thee faciliteiten. Alle badkamers beschikken over een douche, haardroger.
Link van het hotel
Transfer vanuit Assenede naar de luchthaven in Rotterdam en terug
Internationale vluchten Rotterdam – Dubrovnik – Rotterdam
Rondreis per luxe autocar
Verblijf op basis van een tweepersoonskamer
Half pension
Toegangsgelden voor de vermelde excursies
Btw, garantiefonds
Alle dranken en persoonlijke uitgaven
Annulatie – en bijstandsverzekering
Inbegrepen
Niet inbegrepen
Vragen over de reis?
Wij helpen je graag
info@ixitravel.be
Neem contact opTel :0032 (0)9 344 57 52

Allgemene info rondom onze reizen

...