4

9 dagen Rome en Zuid Italië

Napels zien en sterven Heb je het golvende Toscaanse landschap al bewonderd, hebben de middeleeuwse stadjes van Umbrië geen geheimen meer voor jou en heb je alle hoogtepunten van Sicilië ook al gezien? Ga dan mee op ontdekkingstocht naar Rome en het zuiden van Italië!

Datum en prijzen
05/04/2023 – 13/04/2023 € 1555 VOLZET
Ervaring en attracties
Cultuur
Wandelingen
Streekgerechten
Hotel details
Volgens programma
Wifi
.
Activiteitsniveau
Gematigd
Inleiding 9 dagen Rome en Zuid Italië
Heb je het golvende Toscaanse landschap al bewonderd, hebben de middeleeuwse stadjes van Umbrië geen geheimen meer voor jou en heb je alle hoogtepunten van Sicilië ook al gezien?

Ga dan mee op ontdekkingstocht naar Rome en het zuiden van Italië! Hier ontdek je bijzondere cultuurschatten en geniet je van sfeervolle stadjes met charmante pleintjes, waar nog een espressino wordt geserveerd: een kleine cappuccino met een scheutje chocolade, heerlijk!

Rome, Rome, Rome… wat ben je toch mooi en wat heb je toch veel te bieden. Van goddelijk Italiaans eten tot bizar mooie bezienswaardigheden en gezellige straatjes. Eigenlijk word je in de Italiaanse hoofdstad op alles verliefd.

Bij de opgravingen van Pompeï, dat onder een metersdikke laag as werd bedolven na een uitbarsting van de machtige Vesuvius, herleeft het Romeinse Rijk.

Als je de fresco’s in volle glorie wilt zien, is het voormalige Oplontis zeker een aanrader.

Capri, het bloemrijke eilandje is niet alleen een lievelingsbestemming ven celebraties en miljonairs, maar ook een eiland met een ongerepte natuur vol prachtige bloemen en planten, een rijke historie en een schitterende kustlijn.

De Amalfikust wordt gezien als één van de mooiste kustroutes van Europa! De smalle autoweg met schilderachtige dorpjes en schitterende vergezichten is betoverend.

Jouw vakantie eindigt in de hoofdstad van Campanië: Napels. Wandel door de smalle steegjes en strijk neer op één van de vele pleintjes, waar u het chaotische leven van de Napolitanen kunt aanschouwen. Zij communiceren vol passie en emotie!

Vergeet daarnaast ook niet te genieten van de Italiaanse keuken met traditionele streekgerechten! Proef daarom in Napels een frittatina, gefrituurde pasta met kaas en tomatensaus en drink daar een passende wijn bij van het schiereiland Salento.

Rome, Sorrento en de Amalfitaanse kust zijn precies wat je verwacht : een mooie aanzichtkaart.
View of Rome from Castel Sant’Angelo, Italy.
Dag 1 vlucht Brussel/Rome
• Heenvlucht
• Overnachting in Rome
Je vliegt met de avondvlucht naar Rome vanuit Brussel. Overnachting in Rome.
Dag 2 Rome
• Rondleiding St Pietersbasiliek
• Pantheon
• Palazzo Doria Pamphilj
• Avondmaal
• Overnachting in Rome

De Sint Pieters basiliek, de Engelenbrug, het Pantheon, dit is nog maar een greep uit de bezienswaardigheden die je gezien wilt hebben in Rome.
Eigenlijk is het een onafhankelijke staat, maar Vaticaanstad en Sint Pieter hoor je zeker te bezoeken.

Eén van de bekendste pleinen in Rome is het Piazza Navona, een levendig en gezellig (en heel toeristisch!) plein midden in het oude centrum. Rondom het plein vind je nu (volle) terrassen, in het midden staan de 3 fonteinen, waarvan er eentje nog door Bernini ontworpen is.

Het Pantheon is een authentiek Romeins gebouw dat ondanks alle jaren nog goed bewaard is gebleven. Van buiten ziet het er grijzig uit, maar des te kleuriger is het van binnen. Het gat in de top van de koepel van het Pantheon maakt dit monument extra bijzonder en vooral de gevel is erg fotogeniek.
Vlakbij het Pantheon bevindt zich het Palazzo Doria Pamphilj. In dit schitterende stadspaleis vind je één van Rome’s rijkste kunstcollectie.
Avondmaal in het centrum. Overnachting in Rome.

*Mogelijks dient de dagindeling gewijzigd of het bezoek aan Vaticaanstad geschrapt te worden omdat je reist tijdens de Heilige week voor Pasen.
Rome, Italy – September 8, 2020: Borghese Gallery and Museum, Villa Borghese gardens, view from Piazzale Scipione Borghese
Dag 3 Rome
• Stadswandeling
• Villa Borghese
• Vrije tijd
• Avondmaal in het centrum
• Overnachting in Rome

Waar je ook loopt in Rome, het lijkt alsof elk kronkelig straatje eindigt bij een highlight. Zo vind je in de Italiaanse hoofdstad een van de mooiste fonteinen ter wereld, de Trevi fontein maar ook bijzondere gebouwen zoals het Colosseum en indrukwekkende pleinen. Rome kent vele musea, maar eigenlijk is de stad zelf al een groot openlucht museum te noemen. Kortom, er is genoeg te zien in Rome en de gids zal je alles laten zien wat je echt niet mag missen.

Het Forum Romanum en de Palatijn-heuvel (Palatino) vormen het hart van het oude Rome, een hele fijne plek om rond te struinen en je te verwonderen hoe zo’n wereldmacht zo ten val kon komen. Tegenover het Forum Romanum staat het wereldberoemde Colosseum.

Een groene oase van rust: dat is het uitgestrekte park rondom Villa Borghese. Aan de kant van het Piazza del Popolo is het nog vrij druk, maar hoe verder je het park in loopt, hoe rustiger het wordt.

Na de stadswandeling heb je nog even vrije tijd om de Eeuwige stad verder te ontdekken.

Neem even de tijd om door de oude straatjes van Trastevere te slenteren.
Een wandeling door de wirwar van straten is al een hoogtepunt op zich. Je ziet veel alledaagse Italiaanse taferelen in een schilderachtige omgeving. Kijk vooral regelmatig omhoog. Je ziet dan de bonte was aan de waslijnen hangen die tussen de gevels zijn gespannen.
Avondmaal in het centrum.

Overnachting in Rome.
Dag 4 Rome – Sorrento (ca 264 km)
• Busrit naar Sorrento
• Lunch in een agriturismo
• Verkennende wandeling Sorrento
• Diner en overnachting in Sorrento

Vandaag verlaat je het drukke Rome voor een ca 3u durende rit naar het zuiden. Maar ach, dat geeft alle tijd om te mijmeren over het leven van Romelus en Julius Caesar…
Onderweg wordt er gestopt voor een lunch in een agriturismo, een authentiek landhuis met eigen olijf- en citroengaard.

In een schilderachtig landschap waar bergen, zee, valleien en plateaus met citroenboomgaarden elkaar afwisselen ligt Sorrento. Deze charmante, mondaine stad ligt op het schiereiland Sorrentina en hoort bij de metropool Napels. Sorrento heeft prachtige smalle steegjes waar je lekker kunt rondslenteren. Door de veelzijdigheid aan musea, monumenten en de historische kathedraal is het een aanrader voor cultuurliefhebbers. De stad is tevens een goede uitvalsbasis om het prachtige schiereiland nader te ontdekken.

Avondmaal en overnachting in Sorrento.
Morning view of Positano cityscape on coast line of mediterranean sea, Italy
Dag 5 Sorrento – Pompei – Oplontis (ca 33,1 km)
• Site van Pompei
• Bezoek Villa Poppea in Oplontis
• Diner en overnachting in Sorrento

De Vesuvius, die nu zo vredig lijkt te rusten, barstte op 24 oktober 79 na Christus uit – met verwoestende gevolgen voor alles eromheen. Hele dorpen en steden werden verwoest, de bewoners, al op de vlucht geslagen, stikten of werden bedekt onder een dikke laag as.

De beroemdste stad die door de uitbarstende Vesuvius werd verwoest, is Pompeï. Beetje bij beetje werden huizen, winkels en thermen blootgelegd, met een ongekende rijkdom aan fresco’s en mozaïeken die bleken schuil te gaan onder het puin. Tijdens een wandeling door Pompeï zie je de restanten van villa’s, winkels, badhuizen, theaters, insulae (een soort appartementencomplexen), tempels en straten die bij de opgravingen aan het licht kwamen.

Er zijn maar weinig plekken in Pompeï waar die huiveringwekkende geschiedenis zo dichtbij komt als in de Orto dei Fuggiaschi, de Tuin van de Vluchtelingen

Men trof hier de overblijfselen aan van 13 personen die hier hun toevlucht hadden gezocht toen de Vesuvius uitbarstte. Ze moeten in paniek de stad uit zijn gerend, zich bewegend in de richting van de stadsmuren, in een poging te ontkomen aan de regen van puimsteen die de eerste fase van de beroemd geworden uitbarsting kenmerkte. Meteen daarna volgden echter de asregens, die hen fataal werden. Onder de 13 slachtoffers die hier samen de dood vonden, zien we zowel volwassenen als kinderen. Aan de houdingen waarin de lichamen zijn vereeuwigd, kun je de pijn en angst die ze moeten hebben doorstaan nog bijna voelen. Indrukwekkend en huiveringwekkend!

Oplontis was een Romeinse plaats in de buurt van Napels, op de plek van het huidige Torre Annunziata. Bij de uitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 werd Oplontis, net als Pompeii, door as, puimsteen en modder bedekt. Veel archeologen vermoeden dat Oplontis geen zelfstandige gemeente was, maar een buitenwijk van Pompeii, waar de rijke inwoners een grote villa lieten bouwen. Zo ook liet de romeinse keizer Nero hier een villa bouwen voor zijn 2de vrouw Poppea.

De villa was ongekend groot, met niet alleen een thermengedeelte maar zelfs een heus openluchtzwembad. De villa is vooral beroemd om de kleurrijke, verrassend goed bewaard gebleven muurschilderingen. Eénmaal in de villa zullen je dan ook regelmatig oh’s en ah’s ontsnappen vanwege de ontdekkingen die in elke kamer te zien zijn. Van taarten die net echt zijn en alleen even staan af te koelen (althans, zo lijkt het) tot schattige vogeltjes. In de zogenaamde tuinkamer waan je je inderdaad buiten, in een stille, schaduwrijke tuin met fonteintjes en kwetterende vogeltjes.

Avondmaal en overnachting in Sorrento.
body shapes of victims after the vesuvius eruptions, Pompeii, Italy
Dag 6 Sorrento – Capri (ca 86,1 km)
• Begeleid bezoek Capri
• Diner en overnachting in Sorrento

Wanneer je de ferry naar Capri neemt zijn de witte en pastelkleurige huisjes van Capri-stad het eerste wat je ziet. In het chique stadje kun je je vergapen aan de luxe hotels en dure designerwinkels. In de zomer stroomt het centrum over van de dagjestoeristen en rijke jachteigenaren. In Anacapri ,de meer ingetogen buur van Capri-stad, is de belangrijkste bezienswaardigheid Villa San Michelle di Axel Munthe. De villa is mooi, maar het zijn vooral de omliggende tuinen die de show stelen. Een wandeling door de prachtig aangelegde tuinen levert je een aantal van de allermooiste doorkijkjes op de omgeving op.

Aansluitend heb je nog wat vrije tijd om eventueel een boottochtje te maken naar la Grotta Azzura of vaar om en tussen de rotsformaties I Faraglioni, het symbool van Capri.

Diner en overnachting in Sorento.
Lemons with text “lemons from Capri island. From these lemons we prepare our frozen dessert” written on a sign
Dag 7 Sorrento – Napels (ca 48,9 km)
• Begeleide wandeling
• Vrije tijd
• Avondmaal en overnachting in Sorrento

De echte ziel van Italië, die vind je in Napels. In de achterafstraatjes. Waar de moeder boven vanuit het raam naar haar jongens op straat schreeuwt. Waar oude mannetjes op bankjes urenlang discussiëren. Waar de pizza nog gebakken en gegeten wordt zoals dat hoort: met alleen olijfolie, basilicum, tomaten en buffelmozzarella. Maar wie Napels zegt, zegt ook maffia, straatvuil en vervallen wijken. Napels is één van de armste steden van Zuid-Europa.

Dat merk je aan de krappe straatjes van het volkse Quartieri Spagnoli en de sjofele markten van het Mercato district. Ondanks de armoede, het vuil en de macht van de gomorra (Napolitaanse maffia) heeft de stad een onvergelijkbare aantrekkingskracht.

Het is een volksstad vol elegante kanten en onbezongen schatten. De vele paleizen, kastelen en kerken van Napels zijn robuuster en minder gepolijst dan die van Rome, maar minstens zo bijzonder.

Diner en overnachting in Sorrento.
Dag 8 Sorrento – Amalfi – Positano (ca 51,1 km)
• Met bus of boot (afhankelijk van de weersomstandigheden) naar Amalfi en Positano
• Afscheidsdiner met live muziek en overnachting in Sorrento

De spectaculaire Costiera Amalfitana is misschien wel de mooiste kustlijn van Europa : steile kliffen, weelderige tuinen, citroenbomen, kraakhelder zeewater en schitterende pastelkleurige stadjes die ingeklemd zijn tussen zee en rotsen.Tijdens de rit langs deze prachtige route heb je de tijd om van dit unieke stukje Italië te genieten. We rijden langs het kleurrijke dorpje Positano en stoppen bij het levendige stadje Amalfi, met zijn vele limoncello winkeltjes.

In de verte zie je al de pastelkleurige huisjes van Positano, die tegen de rotsen geplakt lijken te zijn. Wandel zeker even naar het strand, vanwaar je van dichtbij kunt zien hoe de huizen tegen de kust omhoog lijken gestapeld.
Op het centrale plein van Amalfi staan de Cattedrale di Sant’Andrea en het Chiostro del Paradiso te prijken. Tijd genoeg om even rond te dwalen, door de smalle steegjes, trappetjes op en trappetjes af, en even te genieten van de sfeer aan zee.

Indien het weer en de uurregeling van de boten het toelaten wordt de busrit vervangen door een boottocht naar Amalfi en Positano.

Afscheidsdiner met live muziek en overnachting in Sorrento.
Morning view of Amalfi cityscape on coast line of mediterranean sea, Italy
Dag 9 Vlucht Napels/Brussel
• Vrije tijd
• Transfer naar de luchthaven
• Terugvlucht

Geniet deze ochtend nog even van de citroenen, de keramiek, de vele winkeltjes en de zee en dan kan je hopelijk met een voldaan gevoel terug naar huis.

Buon viaggio!
4.2
Hotel Smooth West **** in Rome
4.2
Hotel Astoria**** in Sorrento
Internationale vluchten Brussel – Rome – Napels – Brussel
Transfers per autocar met bar, toilet en airco
Verblijf in een tweepersoonskamer
Half pension
Toegang tot Colosseum, Forum en Palatijn, Pompei, Villa Poppea
Lunch in Sorrento
Boottocht in Capri en aan de Amalfitaanse kust
Metrotickets
Btw, garantiefonds
Niet vermelde toegangsgelden
Bezoek aan Palazzo Dora Pamphilj : +/- 15€
Alle dranken en persoonlijke uitgaven
Annulatie – en bijstandsverzekering
Inbegrepen
Niet inbegrepen
Vragen over de reis?
Wij helpen je graag
info@ixitravel.be
Neem contact opTel :0032 (0)9 344 57 52

Allgemene info rondom onze reizen

...