4

5 dagen Oost Friesland

Onthaasten vlak bij huis! In het noorden van Duitsland ligt de regio Oost-Friesland. Ontdek hier charmante havenplaatsjes, eindeloze vergezichten, schilderachtige dorpjes, veengebieden, kleurige vuurtorens en lange dijken. Laat je hoofd leeg waaien, geniet van de rust en ruimte en ervaar de gastvrijheid. Tel daar de 7 mooie waddeneilanden bij op en het is duidelijk dat er genoeg te zien en beleven is in Ost-Friesland. Ongerept, charmant en gastvrij!

Datum en prijzen
5/05 – 09/05/2024

€ 698

Geen toeslag éénpersoonskamer
RESERVEREN
Ervaring en attracties
Prachtige natuur
Wandelingen
Streekgerechten
Hotel details
Half pension
Wifi
Binnenzwembad en spa
Activiteitsniveau
Gematigd
Inleiding Oost Friesland
Zie, hoor, ruik, voel en proef; van Bad Zwischenahn tot Greetsiel of Emden, komen al je zintuigen tot hun recht.

Tijdens de boottocht naar het Waddeneiland Norderney let je goed op de zandbanken waar mogelijks zeehonden lekker liggen te luieren.

Meyer Werft laat je rondreizen door een van ‘s werelds toonaangevende bouwers van luxe passagiersschepen. Neem de grootte van de schepen in je op, evenals de techniek die nodig is om ze te bouwen, terwijl je leert over de geschiedenis van de scheepswerf.
Minstens éénmaal moet je tijd maken voor ‘de teetiet’ – theetijd tijdens een eeuwenoude theeceremonie met een ‘Kluntje und Rohm’. Deze is heilig voor de Oost-Friezen.
administrative and political map of the Lower Saxony region of East Frisia, Germany
Dag 1 Assenede – Veenhuizen – Aurich (ca 462 km)
Ga direct naar de gevangenis, ga niet langs start …
Op weg naar Aurich wordt er gestopt in Veenhuizen voor een bezoek aan het gevangenismuseum, waar er zowel voor oud en jong genoeg te beleven valt. Je leert best veel in dit gevangenismuseum. Je kan je laten opsluiten in een sluis en afwachten tot wanneer deze zich weer opent, je kunt een kijkje nemen in de verschillende cellen en je leert alles over de straffen door de jaren heen, van martelingen tot folteringen tot rechtspraak.
Er is ook een luchtplaats nagebouwd, compleet met dubbel hekken waar je een rondje kan lopen. Een verhaal over tucht en discipline, wezen en paupers, ambtenaren en gedetineerden. Maar ook over idealen en de weerbaarstige werkelijkheid !

In Aurich, de geheime hoofdstad van Ost Friesland, wandel je over de stadsversterkingen die er nog gedeeltelijk staan en door de voetgangerszone met zijn bijzondere sfeer: goed bewaarde huizen, gerestaureerde gevels uit verschillende eeuwen en prachtige gevels. Maar je ziet ook het nieuwe Aurich en een opmerkelijke compositie van oud en nieuw. De inwoners van Aurich en omgeving hadden het vroeger niet makkelijk. Dat heeft duidelijk een stempel gedrukt op de eetgewoonten.
Stamppot was naast vis veelal het hoofdgerecht. Ook nu nog zijn de porties groot en calorierijk.

Daarna rijden we verder naar ons hotel voor het diner en overnachting.
Dag 2 Aurich – Bad Zwischenahn – Wiesmoor (ca 75 km)
Zeg het met bloemen, een betere titel voor vandaag kunnen we moeilijk bedenken.

Een prachtig landschap met heide, bos, weiden, goed onderhouden parken en oude boerderijen, dat is Bad Zwischenahn. Bad Zwischenahn betekent eigenlijk puur natuur : heldere, frisse lucht en een eigen binnenmeer. Hier bezoek je ook het Park der Gärten, de grootste modeltuin van Duitsland. Meer dan 40 modeltuinen bieden ideeën en inspiratie en de hoveniers leren je hoe je in je eigen tuin groene oases kan realiseren.

Diner en overnachting in Aurich.
Dag 3 Aurich – Greetsiel – Pilsum – Emden (ca 80 km)
In de voormiddag staat een bezoek aan Greetsiel op het programma, een magneet voor toeristen. Wandel op je gemak door de straten met kinderkopjes in het oude centrum.

Pakhuizen, historische panden en trapgevels getuigen van een rijk handelsverleden.

Rondom de haven vind je de mooiste pandjes, kleurrijk en idyllisch.
Greetsiel staat bekend om zijn garnalenvisserij en herbergt nog steeds een grote vloot van “Krabbenfischer” boten, perfect voor de foto.

In alle omliggen restaurants bij de haven kun je uitstekende verse Noordzeekrabben eten, maar natuurlijk is er ook een grote keuze aan andere restaurants zoals pizzeria’s of typische tavernes. Als je je oren spitst, hoor je de meeuwen krijsen en met een beetje geluk krijg je er één voor de lens. Je kan niet anders dan verliefd worden op Greetsiel !

Op weg naar Emden een korte stop aan de beroemdste vuurtoren van Duitsland, de Pilsumer Leuchtturm. Wandel op je gemak over de dijk, met zo een weids uitzicht dat de grens tussen land en hemel vervaagt naar de rood gele vuurtoren. Een eyecatcher in het vlakke landschap bestaande uit de Waddenzee, dijk en weilanden.

Emden is de veerhaven voor Borkum, maar het zou oneerlijk zijn om het tot dat te reduceren. De stad aan de Ratsdelft is echt mooi met zijn huizen in Nederlandse stijl en museumschepen. De bezoekersmagneet van de stad is de Otto-Hus, die een eerbetoon is aan de komiek Otto Waalkes.

De Altstad van dit mooie havenstadje kan je op eigen gelegenheid verkennen of je maakt een boottocht ronde de zeehaven van deze 1200 jaar oude stad. Je wordt meegenomen op een reis langs de mooie grachten die je een geheel nieuw perspectief op het leven in Noord Duitsland zullen geven. Je kan eventueel ook het Staatsmuseum bezoeken om een inzicht te krijgen in de geschiedenis van de regio.

Diner en overnachting in Aurich.
Greetsiel, Germany: Traditional Dutch windmills working and still used to grind. The green, western mill dates from 1856, the red, eastern mill was built in 1706.
Dag 4 Aurich – Norderney (ca 52 km)
Ze hebben hun eigen flair en karakter, de Ostfriese waddeneilanden, maar allen worden ze gekenmerkt door een uitgestrekte zee, de golven en de stranden. Vandaag scheep je in in Norddeich met bestemming het verfijnde Norderney. Als de veerboot dichterbij komt, zie je statige witte hotels en badhuizen. De gezonde lucht en het mineraalrijke zeewater maken Norderney tot een geliefde plek; vroeger voor mensen met een zwakke gezondheid uit het Ruhrgebied, nu voor de oudere jetset. Kuren op stand, zal ik maar zeggen…

Bewonder de vuurtoren en de statige gevels van het Kurhaus, flaneer op het gezellige dorpsplein en zoek daarna een plek om te lunchen. Of misschien vlei je je wel neer in één van de blauwwitte strandstoelen, die zo kenmerkend zijn voor de stranden van Norderney. Heerlijk toch, die zeelucht!

Diner en overnachting in Aurich
Velsen, The Netherlands – May 16, 2015: Celebrity Silhouette is a Solstice-class cruise ship, owned and operated by Celebrity Cruises, built by Meyer Werft, Papenburg. The Silhouette is 315 m (1,033 ft) long.
Dag 5 Aurich – Papenburg – Assenede (ca 458 km)
Vandaag ga je op stap in je verblijfsplaats Aurich waar zich het hoofdkantoor van Enercon bevindt, één van ’s werelds grootste fabrikanten van windturbines.

Maar ook in Aurich bleef nog plaats voor een vleugje nostalgie, de Stiftsmühle, een perfect functionerende graanmolen en tevens de vertrekplaats voor de wandeling naar het Energie-, Bildungs- und Erlebniszentrum. Hier kom je alles te weten over energie : van thermische energie tot waterkracht en duurzame ontwikkeling. Je ontdekt hoe mensen de watercycli, het landschap, fauna en flora, het klimaat en de oceanen veranderd hebben. Wist je trouwens dat zeesponzen nieuwe medicijnen leveren?


Een bezoekje waard: scheepswerf Meyer Werft. In het Duitse Papenburg worden gigantische schepen gebouwd. Dit zijn naast onder andere veerboten ook grote cruiseschepen van diverse rederijen, waaronder Celebrity Cruises, Disney Cruise Line en Royal Caribbean International,… In het bezoekerscentrum krijgt u een goed inzicht in het werk op de werf vroeger en nu. Aan de hand van tentoonstellingsstukken, films en compleet ingerichte hutten wordt de wereld van de cruiseschepen aanschouwelijk gepresenteerd.
4.5
Landgasthof Alte Post in Aurich
Landgasthof Alte Post**** in Aurich
Landgasthof Alte Post is een mooie uitvalsbasis voor deze prachtreis. Dit hotel in luxueuze stijl biedt ook een binnenzwembad, spa en een sauna. Je geniet van een heerlijk ontbijtbuffet. Het biedt ruime kamers met moderne badkamers. Er is een lift aanwezig alsook gratis Wifi.
Link van het hotel
Reis per luxe autocar
Verblijf op basis van een tweepersoonskamer
Half pension
Btw, garantiefonds
Toegangsgelden 75 euro pp ( gevangenismuseum, park der garten, Norderney, Bezoekerscentrum EEZ en Meyer Werft)
Alle dranken en persoonlijke uitgaven
Annulatie – en bijstandsverzekering
Inbegrepen
Niet inbegrepen
Vragen over de reis?
Wij helpen je graag
info@ixitravel.be
Neem contact opTel :0032 (0)9 344 57 52

Algemene info rondom onze reizen

...