4

6 dagen Leipzig en Dresden

Alles behalve Oostblokgrijs

Datum en prijzen
04/10/2024 – 09/10/2024

€ 1175
Eenpersoonskamer:
+ € 165
reserveren
Ervaring en attracties
Cultuur
Genieten
Streekgerechten
Hotel details
Half pension
Wifi
.
Activiteitsniveau
Gematigd
Inleiding Leipzig en Dresden
Assepoester, Roodkapje, Doornroosje, Sneeuwwitje, Hans en Grietje. Al deze sprookjes komen van de hand van de gebroeders Grimm. De Duitse broers zijn met hun sprookjesboeken wereldberoemd geworden en horen tot de belangrijkste persoonlijkheden uit de Duitse cultuurgeschiedenis. Mede dankzij hun nalatenschap behoort Kassel, waar zij jarenlang woonden, tot één van de interessantste cultuursteden van Duitsland.

Het mooie wijnstadje Freyburg kijkt uit over de glooiende heuvels vol weelderige wijngaarden in het dal van de rivier de Unstrut.

Weimar, de stad van de Duitse klassiekers, Bauhaus-design, enorme landschapsparken en het Buchenwald Memorial. Een stad waar romantiek en drama hand in hand gaan.

De levendige universiteitsstad Leipzig in het zuidoosten van Duitsland met zijn mooi gerenoveerde binnenstad, is een aanrader voor iedere cultuurliefhebber. Leipzig is dé stad van Johann Sebastian Bach, het is de geboortestad van Richard Wagner en van de kunst van Leipziger Schule.

Dresden is verleidend mooi met haar schitterende Altstadt vol met indrukwekkende kunstschatten, de prachtige Elbe rivier, haar unieke sfeer en charme en een omgeving vol met natuurlijke schoonheid en culturele verrassingen.

De pracht van Weimar, het hippe Leipzig en het barokke Dresden : alle ingrediënten voor een mooie reis zijn aanwezig!
Dag 1 Assenede – Kassel – Freyburg
• Korte stop in Kassel
• Diner en overnachting in Freyburg
Kassel is de enige echte Grimm stad, in geen enkele andere plaats dan Kassel hebben de gebroeders Grimm zo lang gewoond.
Duitsland en kastelen zijn niet van elkaar los te denken. In Kassel hoef je er niet eens de stad voor uit: Schloss Schönfeld ligt middenin de stad en wordt omringd door het gelijknamige stadspark, waar je ook voor een hapje en drankje terecht kunt.

Wandel door Bergpark Wilhelmshöhe naar het Herculesmonument. Het Bergpark staat sinds 2013 op de Werelderfgoedlijst, onder meer dankzij de indrukwekkende Waterspelen: unieke watervallen die van het standbeeld van Hercules boven in het park naar beneden kletteren tot aan de 50m hoge fontein bij de parkingang.

Proef de lokale culinaire specialiteiten in het compacte stadscentrum van Kassel – en vergeet de Kaffee und Küche niet!
Het pittoreske stadje Freyburg heeft een historisch centrum met gezellige pleinen, zoals de Marktplatz met het stadhuis, verschillende hotels en fijne restaurants. En een indrukwekkend kasteel dat hoog boven de stad uittorent: Schloss Neuenburg met zijn wijnmuseum. De stadskerk St. Marien in het centrum wordt ook wel het kleine zusje van de Dom van Naumburg genoemd.

Diner en overnachting in Freyburg.
Roland fountain on the marketplace of Fritzlar, Kassel region, Hesse, Germany
Dag 2 Freyburg – Buchenwald – Weimar Gera
• Rondleiding Buchenwald
• Bezoek aan Weimar
• Stop in Gera
• Diner en overnachting in Freyburg

Op nog geen 8 km van Weimar bevindt zich het Buchenwald Memorial. In Concentratiekamp Buchenwald werden vanaf 1937 tot en met 1945 vooral politieke gevangenen opgesloten. Roma’s, Sinti’s, communisten, homoseksuelen, criminelen en Joden moesten hier onder de meest vreselijke omstandigheden leven en werken. Ook werden er medische experimenten gehouden, waaraan vele gevangenen zijn overleden. De gruwelijke geschiedenis van het kamp is in een aantal exposities weergegeven. De lokale bewoners van Weimar hebben altijd ontkent dat zij wisten van het bestaan van dit kamp.

Getuigenverklaringen van kampbewoners geven echter aan dat zij met de lokale bewoners in fabrieken heb gewerkt en regelmatig aan hen hebben verteld over hun erbarmelijke leefomstandigheden. Uiteindelijk zijn meer dan 50.000 mensen overleden ten gevolge van de zware dwangarbeid en slechte leefomstandigheden. Er is weinig romantiek te vinden op een plek als deze, wel enkele voorbeelden van heldenmoed.

Zo hebben twee communistische mannen in barak 66 zoveel mogelijk kinderen geplaatst en verzorgd om ze te beschermen tegen dwangarbeid en de straffen van de SS. Toen het kamp werd bevrijd in 1945 werden er 900 kinderen gered.

Voor cultuurliefhebbers is Weimar ongetwijfeld ‘the place to be’. Dit is immers de stad van Goethe, Schiller, Bach en Liszt. Het centrum van Weimar staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Weimar is een bruisende stad met veel culturele waarde. In de stad staan veel grote, historische gebouwen waardoor het groots aan doet, terwijl het qua oppervlakte helemaal niet zo groot is. Weimar beschikt over veel stadstuinen en parken.

Eén van de meest bekende parken is Park an der Ilm, waar ook het tuinhuis van Goethe (Romeinse huis) te vinden is. Slot Weimar ligt aan de noordzijde van het park.

Andere bezienswaardigheden in Weimar zijn de Anna Amalia bibliotheek, het Goethe-Schiller monument, het huis van Liszt, de Petrus en Pauluskerk en Fürstengruft, de crypte waar diverse leden van de hertogelijke familie begraven zijn, alsook Goethe en Schiller.

Braadworsten ken je, maar nergens zijn ze zo lekker als in Thüringen. Een Thüriner bratwurst wordt meestal gegegeten in een broodje met mosterd maar vaak ook met zuurkool en gebakken aardappeltjes of met aardappelsalade. Als je van vlees houdt dan kun je deze specialiteit niet links laten liggen!

Ga nog even op verkenning in het mooie landschap van Freyburg vol historische bouwwerken, langs rivieren en terrassen vol wijnranken. Slenter door de middeleeuwse straten, bezoek een wijngoed en ontdek de leukste wijnbars.

In Freyburg zijn niet alleen veel kleine wijnmakerijen te vinden, dit Duitse stadje is ook de thuisbasis van één van de belangrijkste producenten van mousserende wijn, de Rotkäppchen Sektkellerei.

Diner en overnachting in Freybrug
Gate at the Buchenwald nazi concentration camp. The phrase ‘Jedem das seine’ means ‘to each what he deserves.’ The gates were designed by Franz Ehrlich. Taken in 2013
Dag 3 Freyburg – Leipzig
• Begeleide stadswandeling
• Vrije tijd in Leipzig
• Diner en overnachting in Freyburg

Je begint deze ochtend met een stadswandeling in het levendige Leipzig. Wie een grauwe Oost-Duitse stad verwacht komt bedrogen uit: Leipzig is een hippe stad vol (moderne) kunst en met een rijke historie. De stad heeft veel te lijden gehad onder de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog en de DDR-tijd erna, maar inmiddels straalt Leipzig weer in volle glorie.

Je wandelt langs de Augustusplatz waaraan bijzondere moderne gebouwen liggen, zoals het Opernhaus, het Gewandhaus en het karakteristieke Paulinum-universiteitsgebouw. Hiervandaan wandel je zo het oude centrum in naar het Marktplatz met het fraaie Altes Rathaus. Langs de 12e-eeuwse Thomaskirche en het graf van Bach wandel je via de Mädlerpassage naar de Nikolaikirche.

Binnenin het Völkerschlachtdenkmal vertellen de eerste etages de geschiedenis van de veldslag tegen Napoleon is 1813. Verder naar boven staat een crypte waarbij enorme beelden er naar kijken. Verder naar boven is een reusachtige koepel met afbeeldingen van honderden paarden. En op de top van het monument, op een eenzame hoogte van 91 meter, kijk je uit over de stad.

Mooier kan de rondleiding niet afgesloten worden.

Na de begeleide wandeling kan je op eigen gelegenheid Leipzig verder verkennen. In deze vernieuwende voormalig Oost-Duitse stad met haar vele bezienswaardigheden zul je je geen moment vervelen.

Of je nu geïnteresseerd bent in muziek, architectuur, kunst, natuur of gewoon lekker wilt winkelen. Leipzig heeft een aanbod voor iedereen.

Een leuke stop is de oudste bruine kroeg van de stad: Auerbachs Keller. De beroemde schrijver en filosoof Goethe kwam hier regelmatig een biertje drinken!

Diner en overnachting in Freyburg.
Leipzig market without people evening mood
Dag 4 Freyburg – Meissen – Dresden
• Bezoek porseleinfabriek
• Stadswandeling Meissen
• Rondrit Dresden
• Vrije tijd Dresden
• Diner en overnachting Dresden

In de ochtend vertrek naar de porseleinstad Meissen voor een bezoek aan de plaatselijke en wereldbekende Porzellan-Manufaktur. Kom meer te weten over één van ‘s werelds meest gevierde porseleinmakers – en kijk hoe ambachtslieden enkele stukken maken – tijdens een rondleiding door de fabriek. De porseleinfabriek is beroemd over de hele wereld vanwege zijn luxe servies, kunstwerken en vakmanschap van de hoogste kwaliteit. Het museum neemt je mee op reis door de geschiedenis van het porselein en de creatieve ontwikkelingen van de verschillende tijdperken.

Meissen heeft echter meer te bieden dan porselein.
Het historische Meissen bestaat uit een wirwar van oude straatjes vol winkeltjes, wijnlokalen en restaurants. Deze kronkelen vanaf het centrale marktplein de heuvel op, waarvan de top wordt gedomineerd door het grote Albrechtsburg paleis en de imposante Dom van Meissen. Eén van de mooiste gebouwen aan het marktplein is de in Renaissancestijl gebouwde “Marktapotheke”. Een bezoek aan Meissen is als een tijdreis.

Langs de vallei van de Elbe met zijn wijnranken begroeide heuvel rijd je naar Dresden met haar schitterende barokke gebouwen en vele kunstschatten, niet voor niets vergeleken met de oude Italiaanse stad Firenze.

Dresden is echter Dresden en de stad betovert al jaren lang bezoekers uit de hele wereld met haar typische eigen charme. Unieke kunstschatten, orkesten en een opera die wereldfaam genieten, gebouwen van fascinerende schoonheid – dat zijn de hoogtepunten die Dresden te bieden heeft. Met als topper de Zwinger en met een echte highlight de Frauenkirche, de kerk die in de Tweede Wereldoorlog verwoest werd en tientallen jaren als een ruïne het stadsbeeld bepaald heeft.

Na de Duitse hereniging werd zij zo veel mogelijk met originele stenen weer opgebouwd en vormt nu een bijzonder monument.

Omdat het in Dresden goed toeven is, is er nog wat vrije tijd voorzien om het Firenze aan de Elbe verder te ontdekken.

Misschien wil je wel de Frauenkirche beklimmen voor het perfecte panorama ? Ook de Fürstenzug is een levensgroot porseleinen kunstwerk in het oude centrum en één van de bezienswaardigheden die je echt niet kan missen. Of steek je de Elbe rivier over naar het creatieve Neustadt district. Het contrast tussen Altstadt en Neustadt kan bijna niet groter zijn: je gaat van majestueuze pracht en praal naar nonchalante hipster cafés en excentrieke vibes. Eigenlijk is het hele district een street art en graffiti hotspot, want op elke hoek van de straat kom je een of meerdere creaties tegen.

Diner en overnachting in Dresden.
Lutheran church of Our Lady aka Frauenkirche with market place in the morning in Dresden, Saxony, Germany
Dag 5 Dresden – Loschwitzer Brücke – Pillnitz – Dresden
• Rondrit langs de Elbe
• Zomerresidentie Pillnitz
• Boottocht van Pillnitz naar Dresden
• Vrije tijd Dresden
• Diner en overnachting Dresden

Het gebied rond het meest zuidelijke deel van de Elbe en rond Dresden staat bekend als het Toscane van Duitsland; de ideale omgeving voor een rit langs de Elbe. Eén van de herkenningspunten van de stad Dresden is de Loschwitzer Brücke, een zeer merkwaardige constructie.

In 1720 liet August de Sterke een nieuw slot bouwen aan de oevers van de Elbe net buiten Dresden, in het plaatsje Pillnitz. Deze plaats behoort tegenwoordig tot de stad Dresden. August liet twee parallelle paleizen bouwen, het Bergpaleis en het Wasserpaleis, maar een eeuw later werd daar nog een derde paleis aan toegevoegd, het Neues Paleis.
Rondom de paleizen werden prachtige tuinen aangelegd in de Engelse en Franse stijl, en zo zijn er ook een oranjerie en verschillende paviljoenen terug te vinden. Tijdens een wandeling door de tuinen kom je ook langs de Pillnitzer Kamelie. Deze boom is de oudste Japanse Kamelie in Europa en is maar liefst 230 jaar oud.

Met de boot keer je terug van Pillnitz naar Dresden en geniet je van wat vrije tijd.

Geniet op het hooggelegen Brühlsche Terras, de meest romantische plek in Dresden en kijk uit op de Elbe vallei. Het terras staat bekend als het balkon van Europa en op een mooie dag is dit de ideale plek voor een kleine wandeling langs de rivier. Terwijl je op een bankje van de zonnestralen aan het genieten bent kun je heerlijk mensen kijken en de boten langs zien varen. Amsterdam staat wereldwijd bekend als een kaaswalhalla, maar de allermooiste kaaswinkel ter wereld vindt je toch echt in Dresden. De kaasgeur die in Pfunds Molkerei hangt is een echte ‘experience’, maar het betegelde interieur is fabelachtig mooi.

Diner en overnachting in Dresden.
Pillnitz, Dresden, Germany – September 25 2021: The riverside palace in Dresden Pillnitz seen from the Elbe
Dag 6 Dresden – Assenede
• Terugrit

Na het ontbijt verlaat je boordevol indrukken het hotel en gaat het richting huiswaarts.
4.2
Weinberghotel Edelacker**** in Freyburg
Hotel Edelacker in Freyburg ****
Dit 4-sterrenhotel is prachtig gelegen, op 500 meter van het kasteel Neuenburg en biedt een prachtig uitzicht op de Unstruttal vallei.

Weinberghotel Edelacker beschikt over lichte en ruime kamers met klassiek meubilair. Er is gratis WiFi beschikbaar in elke kamer, evenals een satelliet-tv en een eigen badkamer. Traditionele Duitse en internationale gerechten worden bereid met seizoensgebonden ingrediënten

Er wordt elke ochtend een stevig ontbijtbuffet geserveerd. Weinberghotel Edelacker biedt een ruime keuze aan wijnen uit de regio en organiseert zelfs regelmatig wijnproeverijen.

U kunt gratis gebruik maken van de sauna

4.2
NH hotel Altmarkt **** in Dresden
NH Hotel Altmarkt Dresden ****
NH Collection Dresden Altmarkt, voorheen bekend als NH Dresden Altmarkt, ligt aan de markt in het hart van Dresden.

Hier vinden toeristen alles wat ze nodig hebben op loopafstand van het hotel.

De beroemde Frauenkirche ligt op loopafstand van de winkels, bars en bezienswaardigheden zoals de Zwinger en het Koninklijk Paleis.

Het restaurant, de bar en het wellness-centrum zorgen voor de nodige ontspanning.

Het hotel beschikt tevens over een gezellige bar met sigaarlounge een mooi, modern restaurant
Reis per luxe autocar
Verblijf op basis van een tweepersoonskamer
Half pension
Nederlandstalige gids
Alle vermelde excursies en toegangsgelden
Btw, garantiefonds
Niet vermelde dranken en persoonlijke uitgaven
Annulatie – en bijstandsverzekering
Inbegrepen
Niet inbegrepen
Vragen over de reis?
Wij helpen je graag
info@ixitravel.be
Neem contact opTel :0032 (0)9 344 57 52

Algemene info rondom onze reizen

...